4. Begrensning av rett til enkelte stønader for tiltaksdeltaker som samtidig mottar ordinær lønn eller lønn under sykdom - folketrygdloven § 11-8

4.1 Sammendrag

For å styrke insentivene for rask overgang til arbeid og hindre overkompensasjon foreslår departementet å begrense retten til enkelte stønader for yrkeshemmede som har ordinær lønn eller lønn under sykdom, gjennom endring av folketrygdloven § 11-8.

Etter departementets vurdering bør ikke personer som har ordinær lønn gjennom attføringstiltak kunne få stønad til barnetilsyn, boutgifter og reiseutgifter, som andre lønnsmottakere selv må bære utgiftene til. Det samme gjelder i forhold til yrkeshemmede som mottar sykepenger, hvor bortfall av lønnsinntekt kompenseres fullt ut.

4.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, viser til at forslaget om å begrense rett til enkelte stønader for tiltaksdeltaker som samtidig mottar ordinær lønn eller lønn under sykdom er en del av budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil påpeke at det kan være rimelig at det ikke gis rettigheter til attføringsytelser i tilegg til full lønn eller full lønn under sykdom. Imidlertid er lovforslaget utformet som om det gjelder enhver utbetaling av lønn eller sykepenger uavhengig av hvor stor stillingsbrøk utbetalingen refererer seg til. Disse medlemmer vil vise til at det er stort behov for at personer på attføring beholder en liten jobb og kontakt med arbeidslivet. Mange med dårlig helse har måttet velge redusert stilling og trenger attføring for å komme over i varig arbeid en kan forsørge seg på.

Attføringsytelene er ytelser for at den yrkeshemmede skal kunne gjennomføre et attføringsopplegg, og det kan derfor være hensiktsmessig for å lykkes at det i en periode gis ytelser i tillegg til mindre lønns- og sykepengeutbetalinger.

Disse medlemmer viser til at det er beregnet en innsparing på innstrammingen på 6 mill. kroner, men at det vil berører ca. 600 personer. Det betyr at det er lite å spare for samfunnet, men at en liten tilleggsinntekt kan bety svært mye for den enkelte.

Disse medlemmer vil gå imot endringen slik den foreligger og ber Regjeringen fremme forslag om en lovbestemmelse som kun begrenser rettighetene til attføringsstønad til personer med lønn eller sykepenger til de som har stillingsbrøk over halv stilling.

Disse medlemmer viser også til merknader om å gjeninnføre mulighet til friinntekt.