10. Regler om tilbakesalg fra boet til skyldneren eller noen av dennes nærstående

Sammendrag

I departementets høringsnotat heter det at under høringen av NOU 1993:16 fremhevet ØKOKRIM som et særskilt problem de "planlagte" konkurser hvor det spekuleres i at skyldneren skal kjøpe tilbake boets eiendeler etter konkursen. ØKOKRIM hevder at dette gjerne skjer i samarbeid med banken som på grunn av god pantesikkerhet ikke har så mye å tape på en konkurs. Slike konkurser antas å påføre de øvrige kreditorene store tap.

Departementet foreslo i høringsnotatet en regel om tilbakesalg, og går inn for - i tråd med synet til de fleste høringsinstansene - å følge opp forslaget om å innføre bestemte beslutningsprosedyrer ved tilbakesalg. Departementet legger vekt på at regelen kan fremme konkurransen ved salg av eiendeler fra konkursboet og bidra til å motvirke planlagte konkurser. Det er også av betydning at prosedyrene kan sikre allmennhetens tillit til at realisasjonen har foregått forsvarlig.

Departementet foreslår at kunngjøring skal kunne unnlates dersom særlige forhold gjør at det må anses uhensiktsmessig å kunngjøre salget. Begrepet "uhensiktsmessig" omfatter også det tilfellet at boet vil bli påført store kostnader ved å utsette salget. Etter departementets syn bør loven åpne for at kunngjøring kan skje i et elektronisk medium. Det bør være opp til bostyreren å avgjøre hvordan kunngjøring skal skje, på bakgrunn av hvilken kunngjøringsform som antas å nå best fram til aktuelle interessenter.

Komiteens merknader

Komiteen ser behovet for å sikre at skyldneren eller dennes nærstående ikke får en urimelig fordel ved at boet selger tilbake aktiva. Det er på den bakgrunn nødvendig med klare regler og åpenhet i de tilfeller et bo benytter seg av denne muligheten. Spesielt er sikringen av at aktiva selges for markedspris viktig for kreditorer som har sitt krav helt eller delvis usikret. Komiteen støtter på denne bakgrunn de fremlagte forslag til lovendring på dette området.