11. Overføring av leieavtaler til skyldnerens lokaler

Sammendrag

Næringslovutvalget har påpekt at leiekontrakter har utgjort et viktig element i enkelte planlagte konkurser, bl.a. i serveringsbransjen. Mønsteret er gjerne at det etableres to selskaper. Det ene selskapet (holdingselskapet) har hånd om leiekontrakten til lokalene og fremleier disse til det andre selskapet, som skal stå for selve driften (driftsselskapet). Sistnevnte selskap tappes for midler i driftsperioden og styres mot en konkurs. Da de som står bak selskapene ønsker å fortsette virksomheten (men med sanert gjeld), blir det viktig for dem å hindre at boet nyttiggjør seg leiekontrakten gjennom videre overdragelse. I praksis vil den aktuelle leiekontrakten derfor være gjort uoverdragelig. Næringslovutvalget foreslo en tilføyelse i dekningsloven som gir boet rett til å overdra eventuelle leieretter sammen med en samlet overdragelse av skyldnerens virksomhet.

Departementet fulgte dette opp i høringsnotatet. Departementet opplyste i høringsnotatet at Næringslovutvalgets forslag er utformet før den nye husleieloven trådte i kraft. Med den nye husleieloven blir realiteten i forslaget at en avtalebestemmelse om at en leieavtale til lokaler ikke kan overdras sammen med overdragelse av virksomheten, ikke skal være bindende for leierens konkursbo.

Samtlige høringsinstanser som uttaler seg om spørsmålet, er positive til å innføre en regel om at konkursboet skal kunne overdra leiekontrakten i forbindelse med overdragelse av skyldnerens virksomhet.

Departementet foreslår etter dette å endre dekningsloven i samsvar med forslaget i høringsnotatet.

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at Regjeringen påpeker at leiekontrakter er viktige aktiva i en del næringer. Særlig blir serveringsnæringen fremhevet som en næring der en har sett utstrakt bruk av å gjøre leieavtaler uoverdragelige ved planlagte konkurser. Komiteen merker seg også at samtlige høringsinstanser har uttalt seg positivt til en tilføyelse i dekningsloven som gir konkursboet rett til å overdra eventuelle leierettigheter sammen med en samlet overdragelse av skyldnerens virksomhet. Komiteen støtter forslaget om at boet gis mulighet til å overdra leieavtaler.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, er opptatt av at personer og virksomheter som leier ut næringslokaler blir ivaretatt på en god måte. Flertallet er imidlertid kjent med bestemmelsen i husleieloven § 8-4 tredje ledd, som sier at utleier kan nekte overføring av leiekontrakten dersom det foreligger saklig grunn. Denne bestemmelsen gir etter flertallets mening utleier et vern mot at leieavtaler blir overført til noen som det er saklig grunn til å nekte å ha som leietaker.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil likevel påpeke at det er viktig å sikre at personer og virksomheter som har utleie av næringslokaler som sin næring blir ivaretatt på en god måte. På den bakgrunn bør en fra boets side sikre at seriøse aktører ikke påføres urimelige tap.