Innstilling fra samferdselskomiteen om lov om omdanning av Kystverkets produksjonsvirksomhet til statsaksjeselskap

Dette dokument

Til Odelstinget

Sammendrag

Regjeringen legger i proposisjonen fram forslag til lov om omdanning av Kystverkets produksjonsvirksomhet til statsaksjeselskap.

Regjeringen har fremmet forslag til omdanning av Kystverkets produksjonsvirksomhet til statsaksjeselskap, jf. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 6 (2004-2005). Dette er i tråd med tidligere orienteringer til Stortinget, senest i St.prp. nr. 63 (2003-2004) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden 2004 og St.prp. nr. 1 (2004-2005) for Fiskeri- og kystdepartementet.

Omdanningen av Kystverkets produksjonsvirksomhet til statsaksjeselskap er et ledd i Regjeringens program for modernisering effektivisering og omstilling i offentlig sektor.

Forslaget innebærer et organisatorisk skille mellom Kystverket som byggherre og entreprenør. Samtidig åpnes det for konkurranse om utbedring av farleder og utbedring og utbygging av statlige fiskerihavner.

Regjeringen legger opp til at alle nye oppdrag fra Kystverket skal konkurranseutsettes fra etableringstidspunktet 1. januar 2005.

Virksomheten skal drives med samme krav til forretningsmessig drift som øvrige aktører i bransjen. Selskapet må derfor gis betingelser på linje med konkurrerende selskaper.

Ved utskillelsen av produksjonsvirksomheten fra Kystverket vil den samlede produksjonsvirksomheten med tilhørende eiendeler (driftsmidler mv.), rettigheter og forpliktelser bli overført fra staten til det nye aksjeselskapet. Den endelige åpningsbalansen for selskapet samt de budsjettmessige konsekvenser for statsbudsjettet vil bli fastlagt innenfor de rammer som Stortinget vedtar i forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 6 (2004-2005).

Lovforslaget vil ikke medføre særskilte administrative eller økonomiske konsekvenser.

Formålet med loven

Formålet med loven er

  • 1. å regulere visse overgangsspørsmål i forbindelse med overføring av offentlige og private rettsforhold fra produksjonsvirksomheten i Kystverket til aksjeselskap og

  • 2. å gi overgangsbestemmelser om at ansatte i selskapet midlertidig skal beholde fortrinnsrett til ny statsstilling. Loven er utformet etter mønster av tilsvarende lover ved tidligere omdanninger av statlige virksomheter til egne selskap.

Lovforslaget er nærmere omtalt i pkt. 6 i proposisjonen.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Anne Berit Andersen, Sverre J. Hoddevik, Hans Gjeisar Kjæstad og lederen Petter Løvik, fra Fremskrittspartiet, Thore A. Nistad og Kenneth Svendsen, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Jan Sahl, viser til St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2004-2005) om konkurranseutsetting og omdanning av Jernbaneverkets produksjonsvirksomhet.

Flertallet viser til sine merknader i Budsjett-innst. S. nr. 13 (2004-2005) hvor de slutter seg til forslagene i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 6 (2004-2005) Om omdanning av Kystverkets produksjonsvirksomhet til statlig aksjeselskap m.m.

Flertallet slutter seg dermed til lovforslaget om omdanning av Kystverkets produksjonsvirksomhet til statlig aksjeselskap.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, Bjørgulv Froyn, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Tor-Arne Strøm, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen og Heidi Sørensen, og fra Senterpartiet, Jorunn Ringstad, viser til sine merknader i Budsjett-innst. S. nr. 13 (2004-2004), jf. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 6 (2004-2005) Om omdanning av Kystverkets produksjonsvirksomhet til statlig aksjeselskap m.m.

På det grunnlaget går disse medlemmer mot forslag til lov om omdanning av Kystverkets produksjonsvirksomhet til statlig aksjeselskap.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om omdanning av Kystverkets produksjons­virksomhet til statsaksjeselskap

§ 1 Formål

Formålet med denne loven er å regulere visse overgangsspørsmål i forbindelse med omdanning av Kystverkets produksjonsvirksomhet til aksjeselskap.

§ 2 Overføring av forpliktelser

Overføring til aksjeselskapet av forpliktelser knyttet til Kystverkets produksjonsvirksomhet har frigjørende virkning for staten.

Fordringshavere og andre rettighetshavere kan ikke motsette seg overføringen eller gjøre gjeldende at overføringen utgjør en bortfallsgrunn for rettsforholdet.

§ 3 Overføring av offentlige rettigheter, konsesjoner, tillatelser m..

Offentlige rettigheter, konsesjoner, tillatelser med videre som gjelder den virksomhet som skal omdannes, blir fra omdanningstidspunktet overført til aksjeselskapet.

§ 4 Overgangsbestemmelser for de ansattes rettigheter

Bestemmelsen i denne paragraf gjelder ansatte i Kystverkets produksjonsvirksomhet som ved omdanningen av Kystverkets produksjonsvirksomhet til eget aksjeselskap, blir ansatt i selskapet.

Lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. (tjenestemannsloven) § 13 nr. 2 til nr. 5 om fortrinnsrett til annen statsstilling skal i tilfelle som nevnt i første ledd, fremdeles gjelde for arbeidstakere som blir oppsagt av grunner som nevnt i tjenestemannsloven § 13 nr. 1 bokstavene a, b og c, og som var omfattet av disse bestemmelsene før overgangen. Fortrinnsretten til annen statsstilling etter forrige punktum gjelder i tre år etter ansettelse i selskapet.

§ 5 Ikrafttredelse

Loven trer i kraft straks.

Oslo, i samferdselskomiteen, den 30. november 2004

Petter Løvik Bjørgulv Froyn
leder ordfører