Innstilling fra samferdselskomiteen om lov om omdanning av Jernbaneverkets forretningsenhet BaneService til aksjeselskap

Dette dokument

Til Odelstinget

Sammendrag

Regjeringen legger i proposisjonen fram forslag til lov om omdanning av Jernbaneverkets forretningsenhet BaneService til aksjeselskap.

Lovutkastet er en oppfølging av forslag fremmet i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2004-2005) Om konkurranseutsetting og omdanning av Jernbaneverkets produksjonsvirksomhet, og som en del av Regjeringens politikk for effektivisering av Jernbaneverkets produksjonsvirksomhet ved konkurranseutsetting. Det vises også til Stortingets behandling av St.prp. nr. 29, jf. Innst. S. nr. 90 (2003-2004) vedrørende stifting av aksjeselskapet Baneservice AS.

BaneService er i dag en forretningsenhet innenfor forvaltningsorganet Jernbaneverket og driver med jernbanetekniske entrepriser (investeringer) og større jernbaneteknisk vedlikehold. Virksomheten har om lag 250 ansatte. Forretningsenheten har det meste av sine oppdrag fra Jernbaneverket, og har de siste årene vært fullt ut konkurranseutsatt og alle oppdrag har vært basert på kontraktsmessige relasjoner. Omdanningen av forretningsenheten til aksjeselskap vil gi virksomheten en større fleksibilitet og økonomisk handlefrihet i forhold til dagens organisering som en del av forvaltningsorganet Jernbaneverket.

Ved omdanningen av BaneService til aksjeselskap vil det bli overføret driftsmidler, rettigheter og forpliktelser fra Jernbaneverket, som vil bli aktivert i selskapets balanse i tråd med god regnskapsskikk og i samsvar med aksjeloven og regnskapsloven. Aksjeselskapet gis en egenkapital som gjenspeiler bransjens risiko og de forpliktelser selskapet har ved omdanningen.

Den endelige åpningsbalansen for selskapet og de endelige budsjettmessige konsekvensene for statsbudsjettet, vil bli fastsatt av Kongen i statsråd, innenfor de rammer som Stortinget vedtar ved behandlingen av St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2004-2005).

Formålet med loven

Ved omdanning av BaneService til aksjeselskap vil arbeidsmiljøloven avløse tjenestemannsloven og arbeidstvistloven vil avløse tjenestetvistloven.

Formålet med loven er å regulere visse overgangsspørsmål som henger sammen med overføring av offentlige og private rettsforhold fra forvaltningsorganet Jernbaneverket til BaneService som aksjeselskap; og gi overgangsregler om at ansatte i BaneService AS midlertidig skal beholde fortrinnsrett til ny statsstilling i tre år etter ansettelse i BaneService AS. Det vises i denne sammenheng til Regjeringens arbeid med å harmonisere arbeids- og ansettelsesvilkår i statlig og privat sektor, jf. omtale i Moderniseringsdepartementets St.prp. nr. 1 (2004-2005).

Lovforslaget er nærmere omtalt i pkt. 5 i odelstingsproposisjonen.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Anne Berit Andersen, Sverre J. Hoddevik, Hans Gjeisar Kjæstad og lederen Petter Løvik, fra Fremskrittspartiet, Thore A. Nistad og Kenneth Svendsen, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Jan Sahl, viser til St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2004-2005) om konkurranseutsetting og omdanning av Jernbaneverkets produksjonsvirksomhet.

Flertallet viser til sine merknader i Budsjett-innst. S. nr. 13 (2004-2005) hvor de slutter seg til forslagene i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2004-2005).

Flertallet slutter seg dermed til lovforslaget.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, Bjørgulv Froyn, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Tor-Arne Strøm, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen og Heidi Sørensen, og fra Senterpartiet, Jorunn Ringstad, viser til St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2004-2005) om konkurranseutsetting og omdanning av Jernbaneverkets produksjonsvirksomhet.

Disse medlemmer viser videre til sine merknader i Budsjett-innst. S. nr. 13 (2004-2005) hvor de går mot forslagene i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2004-2005). Disse medlemmer vil på denne bakgrunn gå mot forslaget til lov slik det framkommer i Ot.prp. nr. 15 (2004-2005).

Disse medlemmer har merket seg at formuleringene knyttet til pensjonsordningen i forbindelse med omdanning av Kystverket og BaneService er forskjellige.

Disse medlemmer forutsetter at det legges til grunn at også BaneService vil videreføre medlemskap i Statens Pensjonskasse i 5 år med mindre et samlet styre beslutter noe annet.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om omdanning av Jernbaneverkets forretningsenhet BaneService til aksjeselskap

§ 1 Formål

Formålet med denne loven er å regulere visse overgangsspørsmål i forbindelse med omdanning av Jernbaneverkets forretningsenhet BaneService til aksjeselskap.

§ 2 Overføring av privatrettslige forpliktelser

Overføring til aksjeselskapet av forpliktelser knyttet til de deler av Jernbaneverkets produksjonsvirksomhet som omdanningen gjelder, har frigjørende virkning for staten.

Fordringshavere og andre rettighetshavere kan ikke motsette seg overføringen eller gjøre gjeldende at overføringen utgjør en bortfallsgrunn for rettsforholdet.

§ 3 Overføring av offentlige rettigheter, konsesjoner, tillatelser mv.

Offentlige rettigheter, konsesjoner, tillatelser med videre som gjelder den virksomhet som skal overføres, blir fra omdanningstidspunktet overført til aksjeselskapet.

Omregistrering i grunnboken og andre offentlige registre i forbindelse med omdanningen skjer ved navneendring.

§ 4 Overgangsbestemmelser for de ansattes rettigheter

Bestemmelsen i denne paragraf gjelder ansatte i Jernbaneverkets forretningsenhet BaneService som ved utskillingen av BaneService til eget aksjeselskap, blir ansatt i selskapet.

Lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. (tjenestemannsloven) § 13 nr. 2 til nr. 5 om fortrinnsrett til annen statsstilling skal i tilfelle som nevnt i første ledd fremdeles gjelde for arbeidstakere som blir oppsagt av grunner som nevnt i tjenestemannsloven § 13 nr. 1 bokstavene a, b og c, og som var omfattet av disse bestemmelsene før overgangen. Fortrinnsretten til annen statsstilling etter forrige punktum gjelder i tre år etter ansettelse i aksjeselskapet.

§ 5 Ikrafttredelse

Loven trer i kraft straks.

Oslo, i samferdselskomiteen, den 2. desember 2004

Petter Løvik Kenneth Svendsen
leder ordfører