Vedlegg 4: Brev fra Landbruks - og matdepartementet v/statsråden til næringskomiteen, datert 26. november 2004.

Vedrørende Ot.prp. nr. 19 (2004-2005) om lov om endringer i naturskadeloven og lov om naturskadeforsikring

Jeg viser til Deres brev av 24. november 2004 og har følgende kommentarer til de spørsmål som stilles.

Til spørsmål a:

Departementet finner grunn til å understreke at hovedformålet med naturskadeloven er å yte erstatning i de tilfeller hvor det ikke er mulig å tegne alminnelig forsikring mot den aktuelle naturskade. For stormskader på skog finnes det i dag et forsikringstilbud i markedet. Departementet mener at dette tilbudet kan utvikles videre, eller det kan utvikles konkurrerende ordninger, og at statens naturskadeordning som hovedregel ikke lenger skal erstatte denne type skade. Dersom staten ikke reduserer sitt tilbud i den nåværende ordning, vil en utvikling av private forsik­ringsordninger ikke finne sted, ettersom ingen private aktører kan konkurrere med ordninger finansiert over statsbudsjettet.

Departementet har i proposisjonen foreslått at statens naturskadeordning skal tre inn når skadeutbetalingene overstiger et visst beløp. Naturskadeordningen skal for denne type skader heretter være en ren katastrofeordning. Departementet er klar over at reassuransepremien for forsikringsbransjen stiger ved økende grense for når staten skal tre inn. Det må her også legges til at selv om forslaget medfører økte kostnader i forsikringspremie, vil private forsikringsordninger på dette området likevel vil være gunstigere enn ellers ved at staten forplikter seg til å tre inn når erstatningsutbetalingene ved en enkelt skadehendelse overstiger et visst nivå. Departementet vil i den sammenheng også nevne at det er anledning til å bruke skogavgiftsmidler til dekning av forsikringspremien.

Departementet ser det som uaktuelt at staten skal inngå som reassurandør slik Skogbrand går inn for. Det er ikke statens oppgave å engasjere seg innen forsikringsbransjen som baserer seg på fri konkurranse i et åpent marked.

Til spørsmål b:

Departementet vil her vise til at forsikringsbransjen ble varslet tidlig i 2004 om den endring av naturskadeloven som nå foreslås innført fra 1. januar 2005 for stormskader på skog. Det forventes at bransjen om nødvendig finner en midlertidig løsning.