2. Retten til dekning av utgifter til syketransport – pasient­rettighetsloven § 2-6

2.1 Sammendrag

Ved behandlingen av Ot.prp. nr. 66 (2002-2003), jf. Innst. O. nr. 9 (2003-2004), ble det vedtatt at ansvaret for å dekke reiseutgifter, herunder oppholdsutgifter og utgifter for nødvendig ledsager, for pasienter som reiser til behandling i spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten, skulle overføres fra folketrygden til de regionale helseforetakene. Da lovforslaget ble fremmet, var pasienters rett til å få dekket reiseutgiftene regulert i folketrygdloven § 5-16. I bestemmelsens fjerde ledd framgikk at det ikke ytes stønad dersom det tilbys transport med transportør som trygden hadde avtale med. I odelstingsproposisjonen ble folketrygdloven § 5-16 foreslått opphevet, mens pasienters rettigheter til dekning av reiseutgifter ble foreslått overført til ny § 2-6 i pasientrettighetsloven. Unntaket i folketrygdlovens § 5-16 fjerde ledd ble imidlertid ikke videreført i pasientrettighetsloven § 2-6 eller i andre bestemmelser.

Departementet mener at det ikke var tilsiktet at § 5-16 fjerde ledd ikke ble videreført i pasientrettighetsloven § 2-6, og at en ikke hadde til hensikt å end­re gjeldende rett. Det foreslås derfor å foreta en endring i pasientrettighetsloven § 2-6 for å gjenopprette rettstilstanden. Endringen anses for å være av rettsteknisk karakter og forslaget fremmes uten at det har vært på alminnelig høring.

Departementet tar sikte på at denne endringen i pasientrettighetsloven trer i kraft så snart lovendringen er vedtatt.

Endringen i pasientrettighetsloven § 2-6 er av teknisk karakter og får ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.

2.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at endringen er av teknisk karakter, og slutter seg til forslaget.