7. Skillet mellom fri sakførsel og fritt rettsråd

Sammendrag

Dagens grense mellom fritt rettsråd og fri sakførsel følger i prinsippet grensen mellom saker i og utenfor rettergang. Fri rettshjelp utenfor rettergang gis som hovedregel som fritt rettsråd. Fri sakførsel kan bare gis i saker som behandles av norsk domstol eller forvaltningsorgan. Imidlertid kan utgifter til rettshjelp ved utenlandsk domstol helt eller delvis dekkes i unntakstilfeller.

Departementet har i høringsbrevet foreslått enkelte endringer i forholdet mellom fritt rettsråd og fri sakførsel. Det er blant annet foreslått at skiftesaker som skal behandles av retten, vurderes som fri sakførsel uavhengig av om saken er overført i søksmåls former. Tilsvarende er foreslått for saker om tvangsfullbyrdelse og midlertidig sikring. Det er også foreslått at alle søknader om fri rettshjelp i voldgiftssaker behandles som fritt rettsråd. Videre er det foreslått at bistand i utlandet kun gis som fritt rettsråd.

De fleste høringsinstansene som har uttalt seg er positive til forslaget, og departementet opprettholder således forslaget om endringer i sondringen mellom fri sakførsel og fritt rettsråd. Det foreslås en ny bestemmelse om rettshjelp i utlandet. Departementet anser at en ny bestemmelse vil gi et mer oversiktlig system og en klarere begrepsbruk for brukerne av rettshjelp i saker i utlandet.

I de få straffesaker hvor det unntaksvis kan være aktuelt å innvilge bistand, foreslås det at denne bistanden fortsatt gis som fritt rettsråd. Når det gjelder utgifter til advokat til fornærmede omfattes ikke dette av ovennevnte begrensning, og det kan derfor innvilges fri rettshjelp etter de alminnelige vilkår. Også i disse sakene gis imidlertid fri rettshjelp i praksis som fritt rettsråd. Departementet foreslår at det eksplisitt fremgår av bestemmelsen som omhandler virkeområdet for fri sakførsel, at slik rettshjelp bare gis i sivile saker.

Komiteens merknader

Komiteen har merket seg forslaget om å forenkle skillet mellom fri sakførsel og fritt rettsråd, og leser det slik at dette ikke innebærer noen realitetsendringer i vilkårene for å få fri rettshjelp.