Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om lov om oppheving av lov 19. juni 1970 nr. 55 om prisutjevning i sildenæringen

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 49 (2004-2005)
  • Kildedok: Ot.prp. nr. 27 (2004-2005)
  • Dato: 15.02.2005
  • Utgiver: Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
  • Sidetall: 2
Til Odelstinget

Sammendrag

Moderniseringsdepartementet legg fram forslag om oppheving av lov 19. juni 1970 nr. 55 om prisutjevning i sildenæringen. Etter lova § 1 kan Kongen bestemme at det skal vere prisutjamning for sildolje og sildemjøl etter reglane i denne lova, så lenge Sildemelfabrikkenes landsforening (no FHL fiskemel) og Norges Sildesalgslag (organisasjonane) tilrår det.

I november 2000 trekte Norges Sildesalgslag tilbake si tilråding om prisutjamning i sildenæringa over Prisreguleringsfondet for sild. I praksis hadde dette til følgje at prisutjamninga over fondet vart avskipa.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eirin Faldet, Trond Giske og Torny Pedersen, fra Høyre, Afshan Rafiq, lederen Sonja Irene Sjøli og Olemic Thommessen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen og Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Eli Sollied Øveraas, viser til framlagte Ot.prp. nr. 27 (2004-2005) om opphevelse av lov 19. juni 1970 nr. 55 om prisutjevning i sildenæringen. Av loven § 1 går det fram at Kongen kan bestemme at det skal være prisutjevning for sildolje og sildemel, så lenge Sildemelfabrikkenes landsforening (Fiskeri- og havbruksnæringens Landsforening) og Norges Sildesalgslag tilrår det. Komiteen viser til at Norges Sildesalgslag trakk tilbake sin tilråding i november 2000. Grunnlaget for prisutjevning i henhold til § 1 falt dermed bort. Organisasjonene stadfestet avviklingen i mai 2001. Etter vedtak i fondsstyret ble det besluttet å avvikle Prisreguleringsfondet for sild fra 1. november 2001. Det ble samtidig utarbeidet overgangsordninger. Den endelige avviklingen av fondet har vært utsatt som en følge av to rettstvister.

Komiteen er gjort kjent med at Norges Sildesalgslag, Egersund Sildoljefabrikk AS, Vedde Sildoljefabrikk AS, Bodø Sildoljefabrikk AS og K/S Tromsø Fiskeindustri AS & Co har skrevet under på en garantierklæring som sikrer staten mot eventuelle krav mot fondet. Moderniseringsdepartementets vurdering er at slike krav ikke er sannsynlige. Komiteen legger dette til grunn.

Komiteen viser til at fondet nå er avviklet og at fondsoverskuddet er utbetalt til partene, etter en fordelingsnøkkel med 67,75 pst. til fiskerne og 32,25 pst. til fabrikkene.

Komiteen viser videre til at styret for Prisreguleringsfondet for sild har i protokoll fra møte 18. oktober 2004 foreslått overfor Moderniseringsdepartementet at lov 19. juni 1970 nr. 55 om prisutjevning i sildenæringen og vedtekter for Prisreguleringsfondet for sild blir opphevet og at fondsstyret blir avviklet. Organisasjonene er enige i dette. Komiteen støtter på bakgrunn av dette departementets forslag om nedlegging av fondet og opphevelse av lov.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om oppheving av lov 19. juni 1970 nr. 55 om prisutjevning i sildenæringen

I

Lov 19. juni 1970 nr. 55 om prisutjevning i sildenæringen opphevast.

II

Lova trer i kraft frå den tid Kongen fastset.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 15. februar 2005

Sonja Irene Sjøli Trond Giske
leder ordfører