Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om lov om endring i lov 13. juni 1969 nr. 25 om trudomssamfunn og ymist anna

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 51 (2004-2005)
  • Kildedok: Ot.prp. nr. 43 (2004-2005)
  • Dato: 15.02.2005
  • Utgiver: Kirke-, utdannings- og forsknings­komiteen
  • Sidetall: 2
Til Odelstinget

Sammendrag

Kultur- og kirkedepartementet foreslår å endre trossamfunnsloven, slik at fylkesmannen kan gjøre unntak fra regelen om aldersgrenser for forstandere.

Departementet vurderer det slik at forstandere/prester i trossamfunn bør behandles på samme måten som prester i Den norske kirke. Det bør derfor være mulig for fylkesmannen å gjøre unntak fra alderskravet i særskilte tilfeller. Departementet mener at trossamfunn f.eks. bør kunne bruke kunnskapene og erfaringene til pensjonerte ledere ved at disse tar på seg oppgaven som forstandere.

Departementet understreker at hovedregelen fortsatt vil være at forstandere ikke skal være under 23 eller over 75 år. Enkelte av fylkesmannsembetene har pekt på at de har mottatt søknader om å bli forstandere fra søkere under 23 år, som kan tolkes mer som et ønske om å få fritak fra militærtjeneste. Fylkesmannen skal fortsatt avslå slike søknader.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Høyre, Ine Marie Eriksen, Jan Olav Olsen, Raymond Robertsen og Søren Fredrik Voie, fra Arbeiderpartiet, Vidar Bjørnstad, Eva M. Nielsen og Karita Bekkemellem Orheim, fra Sosialistisk Venstreparti, Lena Jensen og lederen Rolf Reikvam, fra Kristelig Folkeparti, Arne Lyngstad og Elsa Skarbøvik, fra Fremskrittspartiet, Arne Sortevik, fra Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, fra Venstre, Trine Skei Grande og representantene Ursula Evje og Jan Simonsen, merker seg at departementet, i likhet med de fleste høringsinstansene, har vurdert det slik at forstandere/prester i trossamfunn bør bli behandlet på samme måte som prester i Den norske kirke, og at det derfor bør være mulig for fylkesmannen å gjøre unntak fra alderskravet i særskilte tilfeller. Komiteen stiller seg bak dette forslaget og ser nytteverdien av at trossamfunn skal kunne benytte seg av den kunnskap og den erfaring som pensjonerte ledere besitter, dersom trossamfunnet mener at dette er en tjenlig løsning.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endring i lov 13. juni 1969 nr. 25 om trudomssamfunn og ymist anna

I

I lov 13. juni 1969 nr. 25 om trudomssamfunn og ymist anna skal § 24 første ledd lyde:

Den som skal vera prest eller forstandar i registerført trudomssamfunn, må ikkje vera under 23 år og ikkje over 75 år. Han må liva eit heiderleg liv og ha evne til å gjera sine skyldnader etter lova. Fylkesmannen kan gjera unnatak frå alderskravet.

II

Lova gjeld frå den tid Kongen fastset.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 15. februar 2005

Rolf Reikvam Trine Skei Grande
leder ordfører