Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i straffeprosessloven (påtalemyndighet til sjef og assisterende sjef for Nye Kripos og assisterende sjef for Politiets Sikkerhetstjeneste)

Til Odelstinget

1. Sammendrag

1.1 Proposisjonens hovedinnhold

I proposisjonen legger departementet fram forslag til endringer i straffeprosessloven § 55 første ledd om å føye til sjef og assisterende sjef for Nye Kripos samt assisterende sjef for Politiets Sikkerhetstjeneste blant påtalemyndighetens tjenestemenn.

1.2 Nærmere om forslagets innhold og begrunnelse

Bakgrunnen for opprettelsen av Nye Kripos var blant annet å styrke kampen mot alvorlig organisert kriminalitet. Nye Kripos skal ikke bare drive kriminaletterretning, men også etterforske og iretteføre straffesaker som gjelder alvorlig organisert kriminalitet. Siden sjefen og assisterende sjef for Nye Kripos ikke er nevnt i straffeprosessloven § 55, kan disse i dag i utgangspunktet ikke utøve påtalemyndighet. Riksadvokaten har i forståelse med Justisdepartementet ved brev av 28. desember 2004 truffet nødvendige midlertidige beslutninger med hjemmel i straffeprosessloven § 59. I høringsnotat ble det foreslått en endring av straffeprosessloven § 55 første ledd nr. 3, slik at også sjef og assisterende sjef for Nye Kripos føyes til i oppregningen av påtalemyndighetens tjenestemenn.

Departementet går inn for å endre straffeprosessloven § 55 første ledd nr. 3 i samsvar med det som var foreslått i høringsnotatet. Departementet er enig i riksadvokatens forslag om å føye til assisterende sjef i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i oppregningen. Denne stillingen er nyopprettet og derfor ikke nevnt i bestemmelsen. Ved opprettelsen av stillingen var det en forutsetning at den på samme måte som sjefsstillingen skal utøve påtalemyndighet på politimesternivå innen PSTs myndighetsområde.

Når det gjelder Politidirektoratets merknader med henblikk på om enkelte funksjoner som i straffeprosessloven og påtaleinstruksen er tillagt politimesteren også skal tilligge Nye Kripos, er departementet enig i at disse spørsmålene bør avklares i regelverket. Det er en klar forutsetning at sjef og assisterende sjef for Nye Kripos på samme måte som sjef og assisterende sjef for PST skal ha påtalekompetanse på politimesternivå, noe som innebærer at disse kan utøve de funksjonene som i straffeprosessloven er tillagt politimesteren. Departementet antar imidlertid at det er mest hensiktsmessig med en regulering i påtaleinstruksen.

Departementet er utover dette enig i at gradsbetegnelsen politiadjutant bør sløyfes fra opplistingen i straffeprosessloven § 55 første ledd nr. 3, idet denne ble erstattet med politiadvokat.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, lederen Trond Helleland, Linda Cathrine Hofstad og Ingjerd Schou, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Finn Kristian Marthinsen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, viser til den fremlagte proposisjonen om lov om endring av straffeprosessloven (påtalemyndighet til sjef og assisterende sjef for Nye Kripos og assisterende sjef for Politiets Sikkerhetstjeneste).

Komiteen er fornøyd med at Regjeringen nå legger frem forslag om endringer i straffeprosessloven for å gi påtalemyndighet til sjef og assisterende sjef i Nye Kripos og assisterende sjef for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

Komiteen ser at dette er nødvendig for å følge opp Stortingets intensjon om å gi Nye Kripos påtalekompetanse. Komiteen er videre glad for påpekingen fra Riksadvokaten om at assisterende sjef for PST også bør ha påtalekompetanse på politimesternivå innen PSTs myndighetsområde, og at departementet har sluttet seg til denne påpekingen.

Komiteen forutsetter at disse endringene vil være fornuftige bidrag for å oppnå de resultater som er ønsket med hensyn til opprettelsen av Nye Kripos og ny assisterende sjef for PST.

Komiteen har ingen øvrige merknader og anbefaler Regjeringens forslag til lovendring.

3. Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om endringer i straffeprosessloven (påtalemyndighet til sjef og assisterende sjef for Nye Kripos og assisterende sjef for Politiets Sikkerhetstjeneste)

I

I straffeprosessloven av 22. mai 1981 nr. 25 gjøres følgende endringer:

§ 55 første ledd nr. 1 til 3 skal lyde:

Påtalemyndighetens tjenestemenn er:

1. riksadvokaten og den assisterende riksadvokaten,

2. statsadvokatene, statsadvokatfullmektigene og hjelpestatsadvokatene,

3. politimestrene, visepolitimestrene, sjefen og den assisterende sjefen for Politiets Sikkerhetstjeneste, sjefen og den assisterende sjefen for Nye Kripos, politiinspektørene, politiadvokatene, og politifullmektigene for så vidt de har juridisk embetseksamen og gjør tjeneste i embete eller stilling som er tillagt påtalemyndighet,

II

Endringene trer i kraft straks.

Oslo, i justiskomiteen, den 9. mai 2005

Trond Helleland Jan Arild Ellingsen
leder ordfører