Spørsmål fra Stortingsrepresentant Karin Andersen til Ot.prp. nr. 52 (2004-2005)

Jeg viser til spørsmål stillet i brev av 9. mai 2005 som besvares i det følgende:

Spørsmål: Hva slags prosess har Regjeringen lagt opp for valg av lokalisering av et borettsregister

Borettsregisteret skal være en del av grunnboken.

Eier og rettigheter i borettslagsandeler har ikke vært registrert i grunnboken. Pr. i dag har grunnboken vært forbeholdt for eier og rettigheter i fast eiendom som for eksempel for eierseksjonsboliger. Tinglysning i grunnboken har funnet sted ved de lokale domstolsembeter. Tinglysning i fast eiendom er imidlertid i ferd med å overføres fra domstolsembetene til Statens kartverk, og skal sentraliseres til Kartverkets hovedkontor i Hønefoss. Overføringen skjer gradvis, domstol for domstol.

Ved etablering av nye statlige virksomheter legger Regjeringen til grunn som hovedregel at disse skal lokaliseres utenfor Oslo. Statens kartverk skal opprette et servicesenter på Ullensvang fra årsskifte 2006. Regjeringen anser det derfor som formålstegnelig å lokalisere borettsregisteret sammen med dette servicesenteret.

Spørsmål: Er stedet allerede valgt ut og i så fall hvor mener Regjeringen det skal være?

Som nevnt under foregående spørsmål har Regjeringen besluttet at borettsregisteret skal lokaliseres i Ullensvang. Dette er en beslutning som tilligger Regjeringen, men forutsetter selvsagt at Stortinget slutter seg til den modell med et statlig register, slik Regjeringen har foreslått.