Innstilling fra finanskomiteen om lov om endringer i lov 17. juli 1998 nr. 56 om årsregnskap m.v. (regnskapsloven)

Dette dokument

Til Odelstinget

Sammendrag

Departementet fremmer i proposisjonen forslag til en endring i regnskapsloven. Endringen vil innebære at det tas inn en forskriftshjemmel som gir departementet adgang til å fastsette utsatt frist for når forsinkelsesgebyr påløper ved innlevering av årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetning sammenlignet med fristene som fremgår av regnskapsloven. Formålet med forslaget er å motivere økt bruk av elektroniske innrapporteringskanaler ved innlevering av regnskapsdokumenter til Regnskapsregisteret.

Etter departementets oppfatning er det uheldig om årsregnskap mv. kan leveres for lenge etter regnskapsårets slutt. Det foreslås derfor en bestemmelse som gir departementet myndighet til å bestemme at fristen for når forsinkelsesgebyr starter å løpe, kan utsettes med inntil en måned. Departementet legger i første omgang opp til å utsette fristen ved elektronisk innlevering av 2004-regnskapene fra 1. august til 1. september 2005. Departementet vil evaluere effekten av tiltaket senest etter en treårsperiode.

Det vises til forslaget om endring av regnskapsloven § 8-3 første ledd fjerde punktum.

I tillegg foreslår departementet en endring i ordlyden i regnskapsloven § 8-3 første ledd annet punktum. I bestemmelsen heter det at hvis regnskapsåret avsluttes mellom 1. januar og 30. juni "er innsendingsfristen etter første punktum 1. februar". Bestemmelsen kan utformes mer hensiktsmessig, da innsendingsfristen er regulert i § 8-2 mens § 8-3 omhandler tidspunktet for når forsinkelsesgebyr påløper. Departementet foreslår at formuleringen erstattes med "er fristen etter første punktum 1. februar".

Departementet legger opp til å sette loven i kraft raskt.

Departementet legger til grunn at forskrifter gitt i medhold av forslaget til lovbestemmelse vil kunne føre til mindre ressurskrevende saksbehandling hos Regnskapsregisteret. Regelverket vil også legge til rette for at regnskapspliktige oppnår gevinster ved å ta i bruk rapporteringskanaler som innebærer enkel og rask innrapportering. Forslaget innebærer ikke nye plikter for de innsendingspliktige.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ranveig Frøiland, Svein Roald Hansen, Tore Nordtun, Torstein Rudihagen og Hill-Marta Solberg, fra Høyre, Svein Flåtten, Torbjørn Hansen, Heidi Larssen og Jan Tore Sanner, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, lederen Siv Jensen og Per Erik Monsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, Audun Bjørlo Lysbakken og Heidi Grande Røys, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn og Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Morten Lund, fra Venstre, May Britt Vihovde, og fra Kystpartiet, Steinar Bastesen, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran, og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om endringer i lov 17. juli 1998 nr. 56 om årsregnskap m.v. (regnskapsloven)

I

I lov 17. juli 1998 nr. 56 om årsregnskap m.v. (regnskapsloven) gjøres følgende endring:

§ 8-3 første ledd skal lyde:

Dersom årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetning som skal sendes til Regnskapsregisteret ikke er avsendt før 1. august i året etter regnskapsåret, skal den regnskapspliktige betale forsinkelsesgebyr inntil innsendingsplikten er oppfylt, men ikke for mer enn 26 uker. Er regnskapsåret avsluttet på en dato fra 1. januar til 30. juni, er fristen etter første punktum 1. februar. Forsinkelsesgebyr ved innsendingsplikt etter § 8-2 annet ledd påløper ikke før tidligst en måned etter at det utenlandske foretaket skal offentliggjøre årsregnskapet i henhold til reglene for dette i hjemstaten. Departementet kan i forskrift utsette fristene etter første og annet punktum med inntil en måned, og gi andre regler om forsinkelsesgebyr.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Oslo, i finanskomiteen, den 7. juni 2005

Siv Jensen Torbjørn Hansen
leder ordfører