2. Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Knut Gravråk, Britt Hildeng, Espen Johnsen og Tove Karoline Knutsen, fra Høyre, Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, lederen May-Helen Molvær Grimstad, fra Senterpartiet, Erling Sande, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til Regjeringens lovforslag om rett til foreldrepenger ved tidlig stebarnsadopsjon. Flertallet har merket seg at dagens praksis gir adoptivforelder rett til fødselspenger ved tidlig stebarnsadopsjon når adopsjonen gjennomføres mens stønadsperioden ved fødsel fortsatt løper, og behovet for lovfesting er begrunnet i endringene i folketrygdloven kapittel 14 som trer i kraft 1. januar 2007. Det heter der at adopsjon av ektefellens barn ikke gir rett til foreldrepenger. Etter dagens regelverk er denne regelen knyttet til adopsjonspenger. At bestemmelsen nå gjelder foreldrepenger generelt er et utslag av omredigeringen og sammenslåingen av bestemmelsene i folketrygdloven kapittel 14, som gjennomføres ved endringsloven. Flertallet vil understreke at formuleringen i endringsloven § 14-5 tredje ledd ikke er ment å gi realitetsendringer med hensyn til hvem som har rett til ytelser ved fødsel og adopsjon. Ordlyden i endringsloven § 14-5 tredje ledd gjør det imidlertid nødvendig at adoptivforelderens rett til foreldrepenger ved tidlig stebarnsadopsjon klart går frem av lovteksten. Flertallet er enig i Regjeringens vurderinger rundt lovforslaget, og støtter det fremlagte lovforslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, viser til at Fremskrittspartiets representanter i sin tid stemte imot partnerskapsloven. Disse medlemmer viser også til at partiet har programfestet at man ikke er tilhenger av å la homofile adoptere. Disse medlemmer aksepterer selvfølgelig at homofile ønsker å leve i forpliktende parforhold, og at homofile også får barn. Disse medlemmer mener imidlertid at på samme måte som det ikke kan være noen menneskerett å få barn, er det ingen menneskerett å få adoptere barn. Disse medlemmer vil fremheve det heterofile ekteskapet som den mest stabile og trygge rammen for et familieforhold. Disse medlemmer er av den oppfatning at barn har den beste oppveksten ved å ha foreldre av ulikt kjønn, og ønsker derfor ikke å la homofile få adoptere.

Disse medlemmer ønsker på ovennevnte bakgrunn ikke likestilling mellom heterofile ekteskap og partnerskap, med påfølgende rett for homofile til å adoptere. Disse medlemmer vil derfor gå imot proposisjonen.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti er opptatt av å sikre alle barn god kontakt med begge foreldrene, uavhengig av om disse er biologiske eller ikke. Dette medlem vil påpeke at det er barnets rett til god og tidlig kontakt med begge foreldrene som er det sentrale i Ot.prp. nr. 5 (2006-2007), ikke spørsmålet om generell adopsjonsrett for homofile. Dette medlem vil dessuten understreke at i tilfeller der stebarnsadopsjon finner sted der foreldrepengeperioden fortsatt løper, vil omsorgssituasjonen og behovet for at begge foreldrene skal kunne ta ut deler av stønadsperioden være det samme, som når begge foreldrene er biologiske foreldre.