8. Endringer av helsepersonelloven og helseregisterloven - forbud mot urettmessig tilegnelse av pasient- og helseopplysninger

8.1 Sammendrag

Det redegjøres for gjeldende rett om taushetsplikt og informasjonssikkerhet slik denne framgår av helsepersonelloven, helseregisterloven og personopplysningsloven.

Etter departementets vurdering er det en mangel i helsepersonelloven at den ikke eksplisitt forbyr at personell eller andre gjør seg kjent med taushetsbelagte pasientopplysninger uten at det har grunnlag i tjenestelige behov. Etter departementets mening bør det være et klart lovforbud mot dette og foreslår derfor ny § 21 a i helsepersonelloven der det framgår at det er forbudt å lese, søke etter eller på annen måte tilegne seg, bruke eller besitte taushetsbelagte opplysninger uten at det er begrunnet i helsehjelp til pasienten, administrasjon av slik hjelp eller har særskilt hjemmel i lov eller forskrift. For å gjøre det tydelig at forbudet mot ulegitimert innsyn omfatter alle helseopplysninger som behandles etter helseregisterloven, foreslår departementet at lovforbudet også tas inn i helseregisterloven § 13 a som en ny bestemmelse.

Departementet foreslår også at helseregisterloven § 34 endres, slik at det klart framgår at overtredelse av den nye bestemmelsen kan straffes.