Vedlegg 3: Brev fra Barne- og likestillingsdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 22. mai 2008

Ot.prp. nr. 33 (2007-2008) om felles ekteskapslov - Vigsel ved norske utenriksstasjoner

Jeg viser til brev av 20. mai 2008 fra Stortingets familie- og kulturkomité ved leder May-Helen Molvær Grimstad. Komiteen viser til behandlingen av Ot.prp. nr. 33 (2007-2008) og spør om departementet har kjennskap til om felles ekteskapslov kan få konsekvenser for heterofiles adgang til vigsel ved norske utenriksstasjoner.

Adgangen til vigsel ved norske utenriksstasjoner er som kjent etablert i henhold til bilaterale avtaler. Ot.prp. nr. 33 (2007-2008) tar forbehold om at "En felles ekteskapslov (…) kan i særlige tilfeller tenkes å føre til at enkelte land vil revurdere om vigsel av norske par fortsatt skal tillates på norsk utenriksstasjon. Departementet antar at konsekvensen av dette vil være gjensidig oppsigelse."

Jeg understreker at proposisjonen beskriver ovennevnte som en mulig konsekvens i "særlige tilfeller" for "enkelte" land. Jeg forventer med andre ord at det store flertallet av bilaterale avtaler videreføres. Departementet har ikke fått noen signaler om at felles ekteskapslov vil få konsekvenser for norske heterofiles adgang til å gifte seg ved norske utenriksstasjoner.

For øvrig viser jeg til mitt svarbrev til komiteen datert 17. april i år (spørsmål 20).