Brev fra Barne- og likestillingsdepartementet v/statsråden til arbeids- og sosialkomiteen, datert 29. april 2008

Ot.prp. nr. 44 (2007-2008) om lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne – Spørsmål

Det vises til brev av 17. april 2008 fra saksordfører Dagfinn Sundsbø.

Det foreslås hjemmel i ny plan- og bygningslov for forskrifter om tidsfrister for oppgradering av eksisterende bygninger til universell utforming. Forslaget om denne hjemmelen inngår i ny plan- og bygningslov, som ble fremmet for Stortinget av Kommunal- og regionaldepartementet 4. april 2008, jf. Ot.prp. nr. 45 (2008-2009) Om lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) (byggesaksdelen).

Jeg kan opplyse at det ikke er tatt stilling til hvordan planer for prioriteringer og økonomiske konsekvenser vil bli presentert. Forskriftsforslag knyttet til oppgradering av ulike bygningskategorier må imidlertid vurderes i sammenheng med budsjettprosessene. Forskrifter må også på vanlig høring. De økonomiske konsekvensene av krav til oppgradering av eksisterende bygninger skal utredes nærmere for hver enkelt bygningskategori i sammenheng med forskriftsarbeidet.

Når det gjelder ratifikasjonen av FNs konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, har Justisdepartementets Lovavdeling vurdert at det er uklart i hvilken utstrekning konvensjonen forutsetter ytterligere lovtiltak når det gjelder rettskrav på tilgang til varer og tjenester. Dette er spørsmål Barne- og likestillingsdepartementet vil komme nærmere tilbake til i forbindelse med en ratifikasjon av konvensjonen.

Barne- og likestillingsdepartementet vurderer for tiden organisering, mandat mv. for en utredning av rettskrav for varer og tjenester mv., med sikte på at et slikt utredningsarbeid kan igangsettes så snart som mulig. Dette utredningsarbeidet må sees i sammenheng med varslet EU-direktiv om likebehandling av person med nedsatt funksjonsevne utenfor arbeidslivet.