2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Eva Kristin Hansen, Per Rune Henriksen og Sverre Myrli, fra Fremskrittspartiet, Robert Eriksson, Kari Kjønaas Kjos og Kenneth Svendsen, fra Høyre, Martin Engeset, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, fra Senterpartiet, Alf Ivar Samuelsen, og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til Ot.prp. nr. 45 (2008–2009) om lov om endring i folketrygdloven (tidsbegrenset uførestønad), samt komiteens behandling av St.prp. nr. 51 (2008–2009) Redegjørelse om situasjonen i arbeids- og velferdsforvaltningen og forslag om tilførsel av ressurser til Arbeids- og velferdsetaten, jf. Innst. S. nr. 190 (2008–2009) og Innst. S. nr. 220 (2008–2009).

Komiteen støtter Regjeringens forslag om fortsatt tidsbegrenset uførestønad i påvente av behandling av krav om ny tidsbegrenset uførestønad.

Komiteen viser til at Nav har ansvar for å sørge for tilstrekkelig informasjon til brukerne om fristen på tre måneder før utløp av vedtaksperioden for å fremsette krav om fortsatt stønad, for å forhindre at brukere med fortsatt trygderettigheter ikke blir stående uten stønad/inntekt i en periode, og forutsetter at etaten følger dette opp.

Komiteen viser videre til Riksrevisjonens rapport om den årlige revisjon og kontroll for budsjettåret 2007, hvor det fremkommer at over 70 pst. av de kontrollerte sakene for tidsbegrenset uførestønad manglet oppfølgingsplan. Komiteen vil understreke at de som i dag har innvilget tidsbegrenset uførestønad, rehabiliteringspenger eller attføring og som indirekte berøres av utsettelsen av innføringen av arbeidsavklaringspenger, fortsatt er ivaretatt gjennom de rettighetene som finnes i disse ulike inntektssikringsordningene.