Brev fra Kunnskapsdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 27. mai 2009

Likeverdig behandling av godkjente barnehager

Jeg viser til brev av 27. mai 2009 fra Familie- og kulturkomiteen der det blir stilt spørsmål om hvilke lovendringer som er nødvendig for å sikre likeverdig behandling av kommunale og ikke-kommunale barnehager og hvordan de økonomiske konsekvensene av slike lovendringer kan ivaretas.

Jeg vil uttrykke min støtte til prinsippet om likeverdig behandling av kommunale og ikke-kommunale barnehager. Regjeringen tar sikte på å oppnå likeverdig behandling gjennom en opptrappingsplan i løpet av en periode på inntil fem år. Opptrappingen av tilskuddet vil sette ikke- kommunale barnehager i stand til å tilby likeverdige lønns- og arbeidsvilkår som i kommunale barnehager. Regjeringen vil følge opp opptrappingsplanen i statsbudsjettet for 2010. En opptrappingsplan fra 2010 og over fem år kan kombineres med innlemming av barnehagetilskuddet i rammen til kommunene fra 2011 som planlagt.

Dersom likeverdig behandling blir regulert i loven, bør det fastsettes en nasjonal forskrift som definerer likeverdig behandling. Denne kompetansen bør legges til Kongen. Første, andre, femte og sjette ledd i det framlagte forslaget til § 14 kan stå som nå. Tredje og fjerde ledd bortfaller og blir erstattet med forskriftshjemmel til Kongen. En ny § 14 kan da lyde:

§ 14 Kommunalt tilskudd til godkjente ikke-kommunale barnehager

Kommunen skal yte tilskudd til ordinær drift av alle godkjente, ikke-kommunale barnehager i kommunen, forutsatt at barnehagen har søkt om godkjenning før barnehagesektoren er blitt rammefinansiert.

Kommunen kan yte tilskudd til barnehager som søker om godkjenning etter at barnehagesektoren er rammefinansiert.

Godkjente ikke-kommunale barnehager, jf. første og andre ledd, skal behandles likeverdig med kommunale barnehager i forhold til offentlig tilskudd. Kongen kan gi forskrifter med nærmere bestemmelser om hva som menes med likeverdig behandling.

Kommunen skal utbetale tilskudd til godkjente ikke-kommunale barnehager som skal motta tilskudd etter første eller annet ledd forskuddsvis hvert kvartal inntil kommunen fatter endelig vedtak om tilskudd.

Kommunens vedtak etter annet ledd kan påklages til fylkesmannen.

Regjeringen vil måtte utrede forslag til forskrift nærmere. Utformingen av forskriften må mellom annet ta hensyn til kommunene sitt behov for å styre barnehagesektoren etter 2011.