2. Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Fremskrittspartiet, Gundersen, er enig i at det opprettes ambassade i Addis Abeba. Etiopia er et av de mest folkerike landene i Afrika og Addis Abeba er dessuten et viktig afrikansk senter, blant annet som hovedkvarter for OAU. Landene på Afrikas Horn mottar til sammen store beløp i bistand og nødhjelp fra Norge og det er derfor også en betydelig norsk koloni i området.

       Flertallet støtter også Regjeringens forslag om at representasjonen blir en kombinert ambassade/NORAD-representasjon etter samme modell som de andre integrerte stasjonene i Afrika. Komiteen er enig i at ambassaden side-akkrediteres til de andre landene på Afrikas Horn og vil spesielt peke på viktigheten av å støtte gjenoppbyggingen i Eritrea etter at landet er blitt selvstendig.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet viser til at forslaget om opprettelse av kombinert ambassade/ NORAD-representasjon i hovedsak er en konsekvens av norsk bistandspolitikk som dette medlem er uenig i. Når imidlertid flertallet har bestemt omfang og innretning for bistanden, vil dette medlem ikke motsette seg denne mindre omorganisering innenfor den økonomiske rammen, da det vil kunne medføre en bedre kontroll og kvalitet på bistanden.