8. Komiteens tilråding

Komiteen har ellers intet å bemerke, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å fatte slikt

vedtak:

I.

       Hærens fremtidige krigsstruktur utformes som beskrevet i kapittel 3 i St.prp. nr. 27 (1993-1994) og Forsvarsdepartementet gis fullmakt til å iverksette endringene i Hærens regionale og lokale fredsorganisasjon som beskrevet i kapittel 4.

II.

       Lista flystasjon legges ned og stasjonen avvikles som militært etablissement fra 1. juli 1996.

III.

       6-måneders utdanningen til Heimevernet på Lista flystasjon og på Ulven ved Bergen legges ned hhv 1. august 1995 og 1. august 1994.

IV.

       Eksplosivverkstedene i Nord-Norge, Trøgstad og på Vestlandet legges ned i løpet av 1995.

V.

       Sjøforsvarets maskin- og elektroskole ved Karljohansvern i Horten flyttes til Haakonsvern ved Bergen, hvor det etableres et driftsteknisk skolesenter for Sjøforsvaret. Senteret benevnes Sjøforsvarets driftstekniske skolesenter og etableres i løpet av 1996/97.

VI.

       105 mm kanonbatteriene på Kjøkøy fort, Mørvika fort og Tau fort legges ned 1. august 1994.

VII.

       Torpedoverkstedene ved Sørlandet sjøforsvarsdistrikt og Ramsund orlogsstasjon legges ned i løpet av 1994.

VIII.

       Oppklaringseskadronen/Brigaden i Nord-Norge flyttes fra Skjold til Setermoen i løpet av 1994.

IX.

       Kongen gis fullmakt til å overdra eiendommer, bygg og anlegg som Forsvaret ikke lenger har behov for, til kommuner i forbindelse med utnyttelse av etablissementene til næringsutvikling. Dette som erstatning for bortfallet av forsvarsrelatert virksomhet i kommunene og slik at overtallig personell i Forsvaret kan sikres alternative arbeidsplasser i lokalsamfunnet Overdragelsen kan skje vederlagsfritt eller med redusert vederlag der dette ansees hensiktsmessig.

X.

       Ved den lokale omorganisering i Hæren skal det foreslåtte Kavaleriregiment fortsatt benevnes Søndenfjeldske dragonregiment.

XI.

       Stortinget ber Regjeringen vurdere en økning av hærstrukturen med 2 selvstendige feltbataljoner innenfor DKSV's ansvarsområde. Det forutsettes at disse inngår i troppelistene og at utstyrs- og økonomikonsekvenser legges fram for Stortinget når omfordeling av utstyr fra nedlagte brigader er klarlagt.

Oslo, i forsvarskomiteen, den 19. mai 1994.

Hans J Røsjorde, Odd Eriksen, Are Næss,
leder. ordfører. sekretær.