2. Komiteens merknader

Komiteen viser til at Riksrevisjonens oppgaver er nedfelt i Grunnloven, lov og instruks gitt av Stortinget. Riksrevisjonen er Stortingets kontrollorgan og har en uavhengig stilling i forhold til forvaltningen. Komiteen vil understreke at det aldri må kunne stilles spørsmålstegn ved denne uavhengigheten.

       Komiteen konstaterer at Riksrevisjonens kontrollarbeid blir utført på en faglig og objektivt sett utmerket måte, også sett ut fra et partipolitisk ståsted. Dette er viktig for at Stortinget og opinionen skal kunne feste lit til Riksrevisjonens arbeid. Komiteen konstaterer at omorganisering av administrasjonsavdelingen er gjennomført. I avdeling V er noen oppgaver omfordelt og to kontorer slått sammen.

       Videre har komiteen merket seg at en arbeidsgruppe har utredet ulike arbeids- og organisasjonsformer ved stedlige revisjoner som vil bli behandlet i forbindelse med utarbeidelse av ny strategisk plan fra 1995-98.

       Komiteen er tilfreds med at personalsituasjonen har vært stabil også for 1993. Av 36 nye medarbeidere er det 20 kvinner. For første gang er det kvinnelig flertall. Komiteen vil gi honnør for at Riksrevisjonen tilstreber jevn fordeling av kvinner og menn i arbeidsstokken. Målet må heretter være å få flere kvinner i ledende stillinger. Komiteen har merket seg at omorganisering av statsetater har hatt betydning for revisjonsaktivitetene 1993.

       Arbeidet med forslag til retningslinjer for Riksrevisjonens kontroll av stiftelser har tatt lenger tid enn forutsatt. Komiteen har merket seg at de konstitusjonelle antegnelser for de siste fem år er gjennomgått for å sikre at saker er fulgt opp som forutsatt.

       Komiteen ser dette oppfølgingsarbeidet som meget betydningsfullt og forutsetter at dette vil fortsette framover.

       Komiteen konstaterer at målet for regnskapsrevisjonen er å kontrollere om statsforvaltningens regnskaper gir et riktig bilde av den økonomiske virksomhet og foreta en kritisk kontroll av de økonomiske disposisjonene. Komiteen har merket seg at det har vært problemer med å vinne forståelse for administrasjonens ansvar for og nødvendigheten av intern kontroll/kontrolltiltak. Komiteen forutsetter at arbeidet på dette området følges opp etter intensjonen.

       Komiteen registrerer at Revisjonsveiledning for Statens lønns- og personalsystem (SLP) er gjennomgått av Riksrevisjonen.

       Komiteen har merket seg at det ved revisjon av lønn og tillegg fremdeles viser seg å være relativt store feil i forbindelse med beregning av tillegg. Likeledes er det avdekket avstemmingsdifferanser og mangelfulle avstemmingsrutiner i flere etater. Det vises for øvrig til Dok.nr.1 (1993-1994).

       Komiteen registrerer at en prosjektgruppe har levert sin første rapport om mulige konsekvenser for riksrevisjonen som følge av EØS-avtalen. Videre har komiteen merket seg at Riksrevisjonens budsjettrutiner er lagt om i tråd med retningslinjer for plan- og rapportarbeidet, der budsjettansvaret i større grad er lagt til kostnadsstedene.

       Komiteen registrerer at Riksrevisjonen er representert i flere internasjonale fora av faglig art. Komiteen har bl.a. merket seg at nordiske revisjonsmyndigheters bistand til Baltikums revisjonsmyndigheter skal koordineres.