1. Innledning

Til Stortinget.

       Kulturdepartementet legger i proposisjonen fram forslag om at Stortinget skal godkjenne en avtale inngått mellom departementet og Preus Foto AS om statlig overtakelse av Preus Fotomuseum for 46 mill. kroner. Kjøpesummen er periodisert slik at 19 mill. kroner skal betales i 1994, 14 mill. kroner i 1995 og 13 mill. kroner i 1996. (Det forutsettes i avtalen at Vestfold fylkeskommune og Borre kommune betaler til sammen 3 mill. kroner i 1994 og 2 mill. kroner i 1995.)

       Avtalen er tatt inn som trykt vedlegg til proposisjonen.

       Departementet redegjør for samlingen i museet: en hovedsamling på om lag 4.000 fotografier, ca 2.000 kamera og andre fototekniske gjenstander, bibliotek med nærmere 13.000 bøker og tidsskrift samt et rikholdig arkiv. Departementet opplyser videre at museet vil bli lokalisert på marinestasjonen Karljohansvern i Horten. Dette vil innebære en samlokalisering med det eksisterende Marinemuseet.

       Når det gjelder organisering og drift av museet vil Kulturdepartementet komme tilbake til dette i budsjettproposisjonen for 1995. Det nevnes imidlertid at man vil legge til grunn at tiltaket fullt utbygd vil kreve et årlig driftstilskudd over statsbudsjettet på mellom 3 og 4 mill. kroner. Det nevnes videre at det mest nærliggende vil være å skape en frittstående stiftelse som skal ha ansvar for driften.

       Departementet opplyser videre at den nåværende museumsbygning ikke vil bli overtatt, men at den nåværende bibliotekaren ved Preus Fotomuseum vil få tilbud om stilling som bibliotekar ved det nye museet og Leif Preus vil få tilbud om å bli den første direktøren. Det opplyses videre at overtakelsestidspunktet er satt til 1. januar 1995 og at det nye museet vil få navnet Norsk museum for fotografi - Preus fotomuseum.

       Når det gjelder ytterligere informasjon om samlingens innhold, nærmere om lokaliseringen, organiseringen og driften samt om forhandlingene med Preus Foto AS, vises det til proposisjonen.