7. Hjelp og behandling for utsatte barn

Det er behov for en styrking av kompetansen når det gjelder behandlingen av barn som har vært utsatt for seksuelt overgrep, og det er behov for en brukerorientert organisering av hjelpetilbudene. Kapasiteten og kvaliteten i psykiatrien må styrkes, og det opplyses at Regjeringen er i ferd med å sette i verk tiltak for å oppnå dette.

       I mange saker er det ikke slik at skjemaet når det gjelder fasene i saker om seksuelle overgrep stemmer med virkeligheten. Den klassiske rekkefølgen; mistanke, avdekking, vedtak, hjelp og behandling til barnet er noe teoretisk og skjematisk.

       De forskjellige fasene går ofte over i hverandre, og det kan være ønskelig å sette i verk hjelp for de involverte barna og familiene deres før de forskjellige rettslige vedtakene er fattet.

       Ved planlegging og behandling må man ta hensyn til hvilket nettverk barnet kan forholde seg til. Det er viktig at barnet har anledning til kontakt med andre barn og voksne, slik at gode relasjoner til andre mennesker blir bygd opp. I tillegg til at det utsatte barnet trenger hjelp, trenger også foreldre og søsken behandling og hjelp. Dessuten må man ofte involvere barnehage, skole og fritidsaktiviteter. Det er behov for kompetent og individuell vurdering av hvert enkelt barn og planlegging og behandling gjennom tverretatlig samarbeid.

Betydningen av selvhjelpsorganisasjoner

       I fremmedsaker der barnet bor hos foreldre eller foresatte vil barnevernet ofte ikke ha noen aktiv rolle, men det er viktig at også disse barna blir gitt et tilbud om avlastning og behandling.

       Den ikke-overgripende foreldren må få hjelp under hele avdekkings- og behandlingsfasen, slik at han eller hun blir i stand til å være den ressursen som barnet trenger i krisesituasjonen.

       I de familiene der barna er under offentlig omsorg, vil det ofte være behov for hjelp og behandling for de som er igjen i hjemmet. Dette vil lette besøksordningene og eventuelt gjøre det mulig for barnet å flytte hjem igjen.

       Det er behov for opplæring av fosterhjemsfamilier som skal ha omsorg for barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep. Det er fylkeskommunen som er ansvarlig for denne opplæringen. Departementet opplyser at det arbeides med en tiltaksplan for å styrke hjelpeapparatets oppfølging og lovgivning overfor fosterhjem.

       Departementet påpeker også at det i denne sammenheng er behov for å styrke barne- og ungdomspsykiatrien samt voksenpsykiatrien.