1. Innledning

Til Stortinget.

       Stortingsrepresentant Jon Lilletun framsatte den 12. april 1994 følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringa sette i verk eit arbeid med inntektssystemet til kommunane slik at kriteriane i dette systemet vert nøytrale i høve til skulekretsinndelingane i kommunane. Det gjer at dei kommunar som ønskjer å oppretthalde ein spredt skulestruktur, kan gjera det. »

       I begrunnelsen for forslaget vises det til at flere kommuner rapporterer om at kriteriene for overføringene til kommunene innebærer nedlegging av grendeskoler. Forslagsstilleren peker på at kriteriene bygger på en teoretisk skolestruktur, knyttet til den såkalte « Agdermodellen », og som ikke tar hensyn til den faktiske skolestruktur i kommunene. Resultatet for mange kommuner blir at inntektene fra staten ikke er tilstrekkelige til å kunne forsvare en desentralisert skolestruktur.

       Videre viser forslagsstilleren til B.innst.S.nr.12 (1992-1993), hvor kirke- og undervisningskomiteen pekte på at omleggingen av inntektssystemet til kommunene måtte ta hensyn til at kommunene kunne holde på en skolestruktur som òg var tilpasset spredt bosetting, lange avstander og kommunikasjoner.

       Forslagsstilleren viser til de gode kvaliteter som grendeskoler representerer for lokalmiljøet, og som inntektssystemet til kommunene ikke må ødelegge.