1. Innledning

Samferdselsdepartementet foreslår i meldingen endringer i den overordnede styring av vegsektoren gjennom planer og budsjetter og endringer i organiseringen av Statens vegvesen.

       Meldingen bygger på NOU 1993:23 Nytt overordnet styringssystem for Statens vegvesen (« Holler-utvalget ») avgitt til Samferdselsdepartementet 12. juli 1993 og høringsuttalelser avgitt til innstillingen.

       Utvalgets vurderinger og uttalelser fra høringsinstansene er det referert til i de enkelte kapitlene i meldingen.

       I trykte vedlegg i meldingen er ellers tatt inn sammendragskapitlet i NOU 1993:23 og et sammendrag av høringsuttalelsene.

       Departementet går i meldingen ikke nærmere inn på spørsmålet om klassifisering av vegnettet.

       Når det gjelder kollektivtransporten, viser departementet til at en rekke spørsmål vedrørende styring og organisering nylig er drøftet i forbindelse med St.meld. nr. 34 (1992-1993) om Norsk veg- og vegtrafikkplan 1994-97, jf. Innst.S.nr.232 (1992-1993).

Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ragnhild Barland, Aud Blattmann, Johan M. Nyland, Ola Røtvei, Magnar Sætre og Solveig Torsvik, fra Senterpartiet, Johanne Gaup, lederen Magnus Stangeland, Terje Sandkjær, fra Høyre, Ole Johs. Brunæs, Oddvard Nilsen og Thorhild Widvey, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Myrvoll, og fra Kristelig Folkeparti, May-Helen Molvær Grimstad, er enig i behovet for en mer overordnet og strategisk styring for Statens vegvesen. Likeledes gir dagens utfordringer grunnlag for organisatoriske endringer i vegvesenet.

       Komiteen mener at NOU 1993:23 og meldingen danner et godt grunnlag for å fastlegge framtidsrettede organisasjonsmodeller.