Vedlegg 1

Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Nærings- og energidepartementet, statsråden, datert 10. november 1993.

       En rettssak i Storbritannia med korrupsjonsanklager mot en agent for våpensalg, har aktualisert spørsmålet også om forholdene rundt norske produsenters våpensalg.

       Uten at Kontroll- og konstitusjonskomiteen tar stilling til anklagene mot bl.a. Raufoss A/S i den konkrete saken, anser komiteen det viktig at det er nødvendig åpenhet om alt norsk salg av våpen og ammunisjon til utlandet.

       Kontroll- og konstitusjonskomiteen ber derfor statsråden redegjøre skriftlig for:

1) Kontrollen med at gjeldende bestemmelser blir overholdt.
2) Rapporteringen om det som faktisk skjer og behandlingen av slike rapporter.

       Det bes videre opplyst hvordan våpeneksporten er organisert i de produsentselskaper Staten har eierinteresser i, hvilke kontrolltiltak selskapene har iverksatt for å sikre at våpenhandelen foregår på korrekt og lovlig måte, og at våpnene ikke havner galt sted via stråmenn eller lignende.

       Endelig ber Kontroll- og konstitusjonskomiteen om en nærmere redegjørelse for de faktiske forhold hva angår Raufoss A/S sin befatning med denne saken.

       Kontroll- og konstitusjonskomiteen forutsetter at i den grad informasjon må innhentes fra andre departementer om de spørsmål som er reist av komiteen, vil Energi- og næringsdepartementet besørge dette slik at samlet svar kan gis til Kontroll- og konstitusjonskomiteen.