1. Innledning

Til Stortinget.

       Forslagsstillerne viser i dokumentet til betydningen av tiltak for å sikre innsamling og destruksjon av haloner og klorfluorkarboner (KFK) fra hvitevarer og kjøleanlegg - idet disse to stoffene er blant de som har sterkest nedbrytende effekt på ozonlaget. Det vises til Norges egne vedtak og internasjonale forpliktelser gjennom Montreal-protokollen om utfasing av bruken av haloner og KFK.

       Selv om mye er gjort, mener forslagsstillerne at ytterligere tiltak er nødvendig. Dette gjelder blant annet etablering av et sentralt innsamlingsapparat for brukt halon, slik at avfallet kan tas hånd om på en mest mulig forsvarlig måte. I tillegg til å etablere en sentral mottaksordning mener forslagsstillerne at det er viktig å skjerpe kravene til og kontrollen med slike anlegg, og å arbeide for en raskest mulig utskifting av halon som brannslokkingsmiddel.

       Forslagsstillerne foreslår at takten i ombygging og utskifting av KFK-holdige anlegg økes, og at KFK som tas ut av anleggene, tas hånd om på en mest mulig forsvarlig måte. Dette bør etter deres mening medføre at all KFK som tas ut av anlegg, må leveres til godkjente mottak, og at hovedregelen må være en forsvarlig destruksjon av brukt KFK. Eter forslagsstillernes vurdering innebærer dette at innleveringsplikten for KFK bør gjelde all KFK, uten unntak for gjenbruk og at gjenbruken administreres av en sentral instans, f.eks. en « KFK-bank ».

       Det vises i forslaget til Stortingets uttalelser om behovet for å etablere en landsomfattende innsamlingsordning for KFK fra hvitevarer, og tilsvarende bekymring for at slike hvitevarer i dag havner i bilvrakpresser. Likeledes vises det til miljøvernministerens uttalelser om at en tar sikte på å etablere et landsomfattende retursystem for hvitevarer i 1993. Etter forslagsstillernes vurdering forutsetter et effektivt retursystem for brukte hvitevarer at det ikke blir en økonomisk belastning å levere dem til forsvarlig destruksjon. En foreslår derfor at ulike avgiftsordninger vurderes, slik at dette hensyn blir ivaretatt. Det samme gjelder etablering av henteordninger for kjøleskap og frysere hos den enkelte forbruker.

       For å oppfylle de forpliktelser og målsettinger som er satt, mener forslagsstillerne at arbeidet med å skjerpe de tekniske kravene og å kontrollere brannslokkings- og kjøleanlegg må forseres, og at en snarest får etablert den planlagte returordning for brukte hvitevarer som inneholder ozonnedbrytende stoffer.

       Forslagsstillerne fremmer i tillegg følgende forslag, datert 8. desember 1993:

       « I. Stortinget ber Regjeringen om snarest mulig å etablere en sentral mottaksordning for brukt halon.

       II. Stortinget ber Regjeringen sørge for at KFK som skal gjenbrukes i kjøleanlegg ikke unntas fra den generelle leveringsplikt.

       III. Stortinget ber Regjeringen utforme støtten som gis til bilpressefirma o.l. slik at en unngår utslipp av KFK på grunn av pressing av brukte hvitevarer.

       IV. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om nødvendige endringer i avgiftssystemet slik at retur av brukte hvitevarer som inneholder ozonnedbrytende stoffer kan skje gratis. »