1. Sammendrag

       Ved EØS-komiteens beslutning nr. 18/94 av 28. oktober 1994 ble regler som svarer til Europaparlaments- og Rådsdirektiv 94/19 om innskuddsgarantiordninger tatt inn i EØS-avtalen. Reglene vil inngå i EØS-avtalens vedlegg IX om finansielle tjenester. Beslutningen i EØS-komiteen ble fattet med forbehold om Stortingets samtykke, fordi det ved gjennomføringen i norsk rett kreves lovendring.

       Direktivet, som er en del av EUs regelverk for det indre marked, gir retningslinjer for kredittinstitusjoners virksomhet. Det gir minimumsregler for nivået på innskuddsgarantiordningene i medlemsstatene, men setter ingen øvre grense for hvor store beløp en slik garantiordning i det enkelte EØS-land kan dekke. Hovedformålet med direktivet er å styrke beskyttelsen av innskytere og derigjennom bidra til å sikre stabiliteten i finansmarkedene. EØS-avtalen skal sikre et enhetlig økonomisk samarbeidsområde grunnlagt på felles regler og like konkurransevilkår. Det er derfor naturlig at man har enhetlige regler om innskuddsgarantier i hele EØS.

       Gjennomføringen av direktivet krever at det gjøres endringer i lov av 24. mai 1961 nr. 2 om forretningsbanker. Det må vurderes om det også er nødvendig å endre lov av 24. mai 1961 nr. 1 om sparebanker og lov av 5. juni 1992 nr. 51 om bank som eies av staten ved Postverket. De avveininger som må gjøres i forbindelse med gjennomføringen av direktivet vil bli forelagt Stortinget i en egen proposisjon fra Finansdepartementet med forslag til endring av banklovgivningen.

       Stortingsproposisjonen har vært forelagt Finansdepartementet.

       Det er i proposisjonen redegjort nærmere for direktivet.

       Artiklene 7 til 11 regulerer nærmere kravene til innskuddsgarantiordningene, bl.a. at de som minimum skal sikre samlede innskudd på inntil 20.000 ecu, (tilsvarende om lag 170.000 NOK).

       EØS-komiteens beslutning nr. 18/94 innebærer at regler som svarer til reglene i innskuddsgarantidirektivet innlemmes i EØS-avtalen (vedlegg IX, nr. 19a). Frist for gjennomføring av direktivet i EUs medlemsstater er 1. juli 1995. Fristen for gjennomføring av de tilsvarende EØS-reglene er den samme. Banklovkommisjonen er bedt om å avgi en egen delinnstilling om innskuddsgarantiordninger. Denne vil ventelig foreligge i løpet av sommeren 1995. Lovproposisjonen fra Finansdepartementet i saken kan derfor først fremmes til høsten.

       Regjeringen finner at direktivet om innskuddsgarantiordninger ivaretar norske interesser på en tilfredsstillende måte og tilrår på dette grunnlag at Norge godkjenner EØS-komiteens beslutning om å innlemme det i EØS-avtalen.