Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til ratifikasjon av en tilleggsprotokoll, undertegnet i Brasilia den 12. juli 1994, til overenskomsten av 21. august 1980 mellom Kongeriket Norges Regjering og Den Føderale Republikk Brasils Regjering til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt og formue.

1. Om ratifikasjon av en tilleggsprotokoll til overenskomsten mellom Norge og Brasil

Til Stortinget.

       Den 12. juli 1994 ble det i Brasilia undertegnet en tilleggsprotokoll til overenskomsten av 21. august 1980 mellom Norge og Brasil til unngåelse av dobbeltbeskatning m.v. Samtykke til undertegning ble gitt ved kgl.res. av 25. februar 1994.

       Tilleggsprotokollen skal ratifiseres og vil tre i kraft den trettiende dag etter at ratifikasjonsdokumentene er utvekslet. Tilleggsprotokollen vil få virkning med hensyn til skatter av inntekt som vedkommer det kalenderår som følger etter det år da den trer i kraft.

       Overenskomsten av 21. august 1980 fikk virkning fra inntektsåret 1982 og inneholder enkelte bestemmelser som skulle ha virkning de første ti år. Gyldighetstiden skulle etter overenskomstens protokoll punkt 3 c) kunne forlenges gjennom gjensidig avtale mellom de kompetente myndigheter. Finansdepartementet fremmet anmodning om slik forlengelse innen tiårsfristens utløp, men på grunn av særegenheter i brasilianske konstitusjonelle regler måtte forlengelsen få form av en tilleggsprotokoll.

       Ved konsultasjonene om disse spørsmål kom man til at det burde innledes forhandlinger om en generell revisjon av overenskomsten.

       Idet forhandlingene om en ny overenskomst påregnes avsluttet i 1994-95 ble man enige om å sette den forlengede gyldighetstid for de angjeldende bestemmelser til tre år, eller til det tidspunkt en revidert overenskomst får virkning. De bestemmelser som gyldighetstiden forlenges for omhandler reduserte kilde-skatter på utbytter (artikkel 10), renter (artikkel 11) og royalty (artikkel 12), samt tilknyttede særregler i artikkel 24 punkt 4 om beregning av kredittfradraget i norsk skatt for slike brasilianske kildeskatter (« matching credit »).

       Tilleggsprotokollen skal ratifiseres og trer i kraft den trettiende dag etter at ratifikasjonsdokumentene er utvekslet, og den vil få virkning med hensyn til skatter av inntekt og formue som vedkommer det kalenderår som følger etter det år da tilleggsprotokollen trer i kraft og skal ha virkning i tre år, eller til det tidspunkt en revidert overenskomst får virkning.

       Tilleggsprotokollen er inngått på norsk, engelsk og portugisisk, som alle har lik gyldighet. Ved tolkningstvil skal den engelske tekst ha fortrinn. De norske og engelske tekster følger som vedlegg til proposisjonen.

2. Komiteens tilråding

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Erik Dalheim, Laila Kaland, Berit Brørby Larsen, Tore Nordtun, Bjørnar Olsen, Reidar Sandal og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, fra Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, Per Olaf Lundteigen og Gudmund Restad, fra Høyre, Børge Brende, Per-Kristian Foss og Erna Solberg, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Einar Steensnæs, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Eilef A Meland, fra Venstre, Lars Sponheim, frå Rød Valgallianse, Erling Folkvord og representanten Stephen Bråthen, slutter seg til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Stortinget samtykker i at Norge ratifiserer en tilleggsprotokoll, undertegnet i Brasilia den 12. juli 1994, til overenskomsten av 21. august 1980 mellom Kongeriket Norges Regjering og Den Føderale Republikken Brasils Regjering til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt og formue.

Oslo, i finanskomiteen, den 19. oktober 1994.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Stephen Bråthen, Per-Kristian Foss,
leder. ordfører. sekretær.