Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om endringer på statsbudsjettet for 1994 under Miljøverndepartementet - tømming av Blücher for olje.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 20 (1994-1995)
  • Kildedok: St.prp. nr. 66 (1993-94)
  • Dato: 21.10.1994
  • Utgiver: energi- og miljøkomiteen

1. Innledning

   Til Stortinget.

       Miljøverndepartementet foreslår i proposisjonen å øke bevilgningen under kap. 1441 Statens forurensningstilsyn, post 71 Tilskudd til oppryddingstiltak, med 25 mill. kroner. Behovet for økt bevilgning skyldes gjennomføring av tømmeoperasjon på Blücher.

       Departementet viser til at arbeidet med å undersøke vraket av Blücher og eventuelt å tømme vraket for olje, har vært bebudet i flere budsjettproposisjoner - senest i St.prp. nr. 1 (1993-1994). Departementet fremmer nå en egen proposisjon med forslag om tilleggsbevilgning for at arbeidet skal kunne gjennomføres allerede høsten 1994.

       Miljøverndepartementet viser til at kontrakten på å tømme Blücher er på inntil 43,4 mill. kroner inklusiv mva. Utgifter til etablering av en styrket oljevernberedskap i Drøbaksundet under operasjonen, ekstraordinære utgifter til vakthold og rettledning av skipstrafikken o.l. er anslått til 10 mill. kroner. Innleie av konsulentbistand og diverse tjenester knyttet til administrasjon vil utgjøre om lag 10 mill. kroner.

       Videre vises det til at det ikke er mulig på forhånd å fastslå nøyaktig de samlede kostnadene for tømmeoperasjonen, siden det er første gang det gjennomføres en tømmeoperasjon av et slikt omfang og ved bruk av denne type teknologi. Det er derfor i kontrakten tatt hensyn til mulig kontraktsvekst. Regjeringen vil om nødvendig komme tilbake til Stortinget med et eventuelt merbehov.

       Det er innen bevilgningen for 1994 allerede avsatt til sammen 39 mill. kroner til denne tømmeoperasjonen.

2. Komiteens merknader

   Komiteen registrerer at det haster med å tømme Blücher for olje før rustangrepene tiltar og faren for større akutte utslipp økes. Komiteen har derfor ingen innvendinger mot at proposisjonen om bevilgning fremmes etter at aksjonen er igangsatt.

       Videre ser komiteen det positive i at norsk spisskompetanse og miljøteknologi blir tatt i bruk og profilert.

3. Komiteens tilrådning

   Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       På statsbudsjettet for 1994 gjøres følgende endringer:

Kap. 1441

Statens forurensningstilsyn
71 Tilskudd til oppryddingstiltak, kan overføres,
forhøyes med kr 25.000.000

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 21. oktober 1994.

Ragnhild Queseth Haarstad, Eva Finstad, Gunnar Fatland,
leder. ordfører. fung. sekretær.