1. Sammendrag av proposisjonen

    I 1990 fattet Riksskattenemnda vedtak om å etterligne Anders Jahre, nå hans dødsbo, for perioden 1970-82. Skattekravet utgjør 779,7 mill. kroner.

       Bostyret mener det kan føres bevis for at Anders Jahre har opparbeidet en betydelig utenlandsformue, som nå tilhører dødsboet. Boet har i den forbindelse anlagt søksmål i Storbritannia mot 82 personer og selskaper, med krav som overstiger 1,5 milliarder norske kroner. Boet er for øvrig selv saksøkt på Cayman Island.

       Den vesentligste del av boets utgifter i 1995 vil være knyttet til rettergangen i Storbritannia og dødsboets forsvar på Cayman Island. Boet må regne med å bli avkrevet en garanti for et eventuelt erstatningsansvar overfor de saksøkte fra domstolen i Storbritannia. Det er sannsynlig at domstolen vil kreve garantistillelse allerede inneværende år.

       Skifterettene er på visse vilkår gitt anledning til å fortsette behandlingen av konkursbo som mangler midler til bobehandlingen ved mistanke om økonomisk kriminalitet. Selv om Anders Jahres dødsbo ikke er slått konkurs, finner departementet at fortsatt bobehandling er ønskelig. Det foreligger mistanke om storstilt internasjonal økonomisk kriminalitet, og det er utsikter til å få dekket boets omkostninger og kreditorenes krav helt eller delvis.

       Departementet ber om fullmakt til å stille garanti for inntil 100 mill. kroner for å sikre at boet kan føre saken i Storbritannia uten at bostyrer, skiftesamlingen eller skifteretten pådrar seg økonomisk ansvar. Garantien skal også sikre dekning av boets kostnader i 1995. Fullmakten kommer i tillegg til tidligere fullmakt på 4,1 mill. kroner som departementet tidligere har fått for 1994.

       Det er sannsynlig at det i 1995 vil bli behov for en bevilgning for å dekke boets utgifter i størrelsesorden 50 mill. kroner. Departementet vil komme tilbake til dette i salderingsproposisjonen.

       Det forutsettes at staten beregner rente på sitt tilbakebetalingskrav.