2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Øye, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Sortåsløkken, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, har merket seg at proposisjonen inneholder endringer på til sammen 116,3 mill. kroner. I tillegg foreslås 5 poster gjort overførbare.

       Av de 116,3 mill. kroner som er en konsekvens av reduserte bevilgninger i forhold til 1994-budsjettet, er det behov for å tilleggsbevilge og/eller sette ned inntektsposter pga. inntektssvikt med 56,1 mill. kroner.

       Samlet sett kommer kapitlene ut med en netto besparelse på 65,2 mill. kroner. Denne besparelsen må sees i sammenheng med hele statsbudsjettet. Komiteen støtter dette.

Kap. 614 Tiltak for stoffmisbrukere

Post 63 Tilskudd til rusmiddeltiltak

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Fremskrittspartiet, er kjent med at Metadon-prosjektet har kommet i gang mye senere i 1994 enn det som var forutsatt. Budsjettet for 1995 vil imidlertid være i henhold til de vedtatte planene for prøveprosjektet. Det vil derfor ikke være behov for å overføre disse midlene til 1995. Flertallet støtter dette.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet vil gi uttrykk for sterk kritikk fordi det planlagte Metadon-prosjektet i et samarbeid med Oslo kommune ikke ble igangsatt på det tidspunkt som var forutsatt. Dette medlem mener at Oslo kommune i denne saken er særlig å kritisere, da kommunen hverken har maktet å stille tjenlige lokaliteter til rådighet for prosjektet eller har vært i stand til å få ansatt nok kvalifisert personale til riktig tid for oppstartingen.

       Dette medlem viser til at Fremskrittspartiet ved undertegnede allerede i 1991 fremmet forslag om igangsetting av et metadon-prosjekt etter mønster fra lignende prosjekter i Sverige for et antall av 200 sterkt belastede heroinmisbrukere. Dette medlem viser også til at en enstemmig sosialkomite har gitt sin tilslutning til samarbeidsprosjektet mellom departementet og Oslo kommune for et antall av 50 klienter.

       Dette medlem er kjent med at på grunn av manglende oppfølging fra Oslo kommune om lokaliteter for prosjektet, er prosjektet midlertidig startet opp ved Gaustad Sykehus med relativt få klienter, pr. i dag ca 9 stykker. Det har kommet dette medlem til kjennskap at ca 100 heroinmisbrukere allerede er godkjent for behandling i prosjektet, men ifølge prosjektleder overlege Olof Blix kan utilfredsstillende lokaliteter ved Gaustad Sykehus resultere i at det må innføres inntaksstopp før jul, og at de øvrige 40 klientene som var tenkt tatt med i prosjektet, får en ytterligere utsettelse av behandlingen på ubestemt tid.

       Dette medlem har også med bekymring registrert at antall dødsofre blant heroinmisbrukere i 1994 synes å bli det høyeste noen gang, og det finnes eksempler på at enkelte misbrukere bevisst har tatt sitt eget liv ved overdose i frustrasjon og skuffelse over at en må vente så lenge på behandling i prosjektet.

       Dette medlem er gjort kjent med at Oslo kommune har inngått leiekontrakt for lokaliteter til Metadon-prosjektet i Bygdø Allé for en periode på 3 år, men at det er gjort innvendinger ved namsretten mot bruken av disse lokalitetene, og at en rettssak er på trappene fra Oslo kommunes side, men at en avgjørelse neppe kan forventes før i beste fall om et års tid.

       Dette medlem er redd for at forsinkelsen av prosjektet og til nå svært begrenset opptak av klienter, både vil forsinke og svekke den påtenkte evalueringen av prosjektet.

       Dette medlem vil gå imot departementets forslag om å inndra den ubrukte bevilgningen til Metadon-prosjektet i 1994 på ca 4,5 mill. kroner. Den ubrukte bevilgningen i 1994 bør etter dette medlems mening gjøres overførbar til prosjektet for 1995, og benyttes til øket inntak av klienter. Dette medlem fremmer derfor følgende forslag:

       « Ubrukt bevilgning på kap. 614 - Tiltak for stoffmisbrukere - på 4,5 mill. kroner gjøres overførbar og overføres til samme kap. i budsjettet for 1995, og benyttes til øket inntak av klienter. »

Kap. 643 Statlige stimuleringstiltak for psykisk helsevern

Post 70 Tilskudd til forskning, videre- og etterutdanning

       Komiteen er kjent med at det på denne posten ble overført vel 3 mill. kroner fra 1993 til 1994. I forhold til planlagte aktiviteter i 1994 vil nedsettelsen på 1 mill. kroner derfor ikke få konsekvenser. Komiteen støtter dette.