Vedlegg 8: Brev fra Finansdepartementet til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 21. oktober 1994.

Ad Dok.nr.1:03 (1993-1994) - om forvaltningen m.v. av fiskernes sosiale ordninger. Bestemmelser om kontroll med produktavgiften

       Jeg viser til brev av henholdsvis 19. og 20. oktober 1994 vedrørende utferdigelse av bestemmelser/retningslinjer angående kontroll av produktavgift i fiskerinæringen.

       I mitt brev av 25. juli i år til Riksrevisjonen ble det lagt til grunn at det ville bli etablert kontrollrutiner for beregning av produktavgift, med tilknytning til allerede etablerte kontrollrutiner i fiskerinæringen. I et møte med Fiskeridepartementet 13. juni 1994 ble arbeidet med kontrollrutiner for produktavgiften i fiskerinæringen tatt opp.

       Fiskeridepartementet har gitt uttrykk for at Fiskeridepartementet vurderer Subsidiekontrollen ved Fiskeridirektoratet som godt egnet til å ha ansvaret for kontroll av produktavgiften.

       Subsidiekontrollen foretar i dag gjennom sitt virke, i sammenheng med subsidie- og ressurskontrollen en indirekte kontroll men ikke pr. dags dato en direkte kontroll av produktavgiften.

       Utforming av kontrollordninger vedrørende produktavgift kan naturlig i noen grad ses i sammenheng med beregningsgrunnlaget for avgiften. I St.prp. nr. 1 (1994-1995) Folketrygdens utgifter og inntekter er spørsmålet om adgang til å gjøre visse fradrag i beregningsgrunnlaget for produktavgift forelagt for Stortinget. Det gjelder spørsmålet om fradrag for utgifter til kjøp av utenlandske kvoterettigheter og et standardisert fradrag for foredlingsutgifter ved egen bearbeidelse av fangsten. Det vises til proposisjonen s. 182. Utformingen av rutinene for kontroll av produktavgift vil i noen grad avhenge av hvilke muligheter regelverket gir for fradrag i beregningsgrunnlaget.

       Finansdepartementet vil snarlig iverksette regelendringer som regulerer kontrollvirksomheten. Forskriftsendringer vedrørende beregningsgrunnlaget vil for øvrig bli vurdert så snart St.prp. nr. 1, folketrygdens utgifter og inntekter, er ferdigbehandlet.

       Eksplisitte kontrollhjemler vil styrke kontrolladgangen. Fiskeridepartementet har for øvrig opplyst at Subsidiekontrollen må styrkes, dersom enheten gis en mer sentral rolle i kontrollarbeidet, idet dette etter deres syn ikke vil være mulig å oppnå innen Fiskeridirektoratets nåværende ramme. Dette spørsmål vil bli tatt opp i budsjettsammenheng.

       Subsidiekontrollen har ellers etter det Fiskeridepartementet opplyser en betydelig erfaring og ekspertise når det gjelder kontrolloppgaver i tilknytning til fisk. Etter det Fiskeridepartementet opplyser bør det derfor være mulig straks å iverksette direkte kontroll av beregning og innbetaling av produktavgift, uten behov for f.eks. kompetanseoppbygging på området.