2. Komiteens merknader

     Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Dagny Gärtner Hovig, Tom Thoresen, Rita Tveiten, fra Senterpartiet, Edvard Grimstad og Marit Tingelstad, fra Høyre, lederen og Jan P Syse, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjellbjørg Lunde, fra Kristelig Folkeparti, Dag Jostein Fjærvoll, og fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen, tar i sin behandling utgangspunkt i Riksrevisjones gjennomgang med svar og forslag til desisjon vedrørende forvaltningen m.v. av fiskernes sosiale ordninger. Komiteen er kjent med den mediaoppmerksomhet saken er blitt gjenstand for og er også kjent med at det har foregått korrespondanse mellom Norges Kystfiskarlag og Riksrevisjonen.

       Komiteen viser dessuten til sin korrespondanse med bl.a. Norges Kystfiskarlag v/Sunnmøre Kystfiskarlag. En del av denne korrespondansen følger som vedlegg til innstillingen.

       Årsaken til at komiteen har funnet det riktig å trykke noe av korrespondansen som vedlegg til innstillingen, har sammenheng med at Riksrevisjonens kommentarer til de fremsatte påstander refererer seg til denne korrespondansen.

       Det forhold at komiteen av praktiske grunner har latt trykke en del av denne korrespondansen, innebærer ikke at komiteen går god for de påstander som er fremsatt.

       Komiteen viser til de konklusjoner som Riksrevisjonen har trukket med bakgrunn i det tilsendte materiale, og komiteen finner for sin del ikke grunnlag for å trekke andre konklusjoner enn det Riksrevisjonen har gjort.

       Komiteen konstaterer imidlertid at Riksrevisjonen, slik det fremgår av Dok.nr.1:03, har funnet vesentlige mangler ved de tre departementers forvaltning og kontroll med fiskernes sosiale ordninger.

       Komiteen finner det godtgjort at departementenes oppfølging og kontroll på flere områder har vært lite tilfredsstillende. Koordineringen og samarbeidet mellom departementene har heller ikke fungert tilfredsstillende. Riksrevisjonen reiser også tvil om de statlige bestemmelser om produktavgifter er forvaltet rett. Det er dokumentert at staten har lidd tap fordi lovpålagte avgifter ikke er innbetalt etter Stortingets forutsetninger.

       Komiteen er for øvrig kjent med at Riksrevisjonen i forlengelsen av de ettersyn som er gjennomført, er i gang med en gransking rundt praksis og rutiner også når det gjelder beregning og innkreving av produktavgift av fiske i fjerne farvann. Riksrevisjonen vil komme tilbake til Stortinget såfremt denne granskingen skulle avdekke forhold som krever oppfølging.

       Komiteen er tilfreds med at ansvaret for regelverket om beregning og innbetaling av produktavgiften er lagt til Finansdepartementet. Komiteen vil likevel bemerke at det snarest må bli gitt regler for hvordan departementene skal føre kontroll med innbetalingene slik at framtidige tap for staten kan unngås.

       Komiteen registrerer videre at det er reist spørsmål om Fiskeridepartementet har hatt hjemmel til å fastsette lavere produktavgift på omsetning av bearbeidet/selvtilvirket fisk, såkalt gradert produktavgift. Det vises til St.prp. nr. 68 (1967-1968).

       Komiteen slår fast at Fiskeridepartementet selv erkjenner at Stortinget burde vært orientert da den differensierte produktavgiften ble innført. Komiteen er enig i dette, og mener at dette burde ha skjedd ved et konkret forslag til vedtak.

       Komiteen er videre tilfreds med at det utarbeides hensiktsmessige regler og rutiner for å kunne belaste fangst levert av norske fiskere, også utenom salgslagene, med produktavgift.

       Komiteen er kjent med at Finansdepartementet tar sikte på å fremlegge en stortingsmelding med oversikt over aktuelle problemstillinger knyttet til endringer i beskatningen av fiskere.

       Komiteen har imidlertid merket seg at Riksrevisjonen forutsetter at Finansdepartementet nå gir de nødvendige bestemmelser om kontroll med produktavgiften. Etter å ha vært i kontakt med Finansdepartementet, konstaterer komiteen at slike bestemmelser ennå ikke er utferdiget. Komiteen finner dette kritikkverdig og ber om at denne saken gis prioritet.

       Komiteen finner at departementenes oppfølging og kontroll av produktavgiften har vært utilfredsstillende, med den følge at salgslagene har innkrevd mindre produktavgift fra fiskerne enn det som har vært forutsatt i stortingsvedtakene. Staten er dermed påført inntektstap.

       Komiteen slår fast at manglende innbetaling av pliktig premie til pensjonstrygden for fiskere har påført trygden et ikke ubetydelig tap.

       Komiteen vil understreke at Riksrevisjonen foreslår antegnelsen « til observasjon », hvilket innebærer at Riksrevisjonen vil følge opp de forhold som er særskilt påpekt i rapporten. Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon.