Vedlegg 1: Brev fra Riksrevisjonen til Stortingets president og de politiske partiene på Stortinget, datert 25. mai 1994.

Vedr. fiskernes sosiale ordninger

       Vi er blitt kjent med at Norges Kystfiskarlag i brev av 29. april 1994 til Stortingspresidenten og til de politiske partiene på Stortinget har kritisert Riksrevisjonen for behandlingen av saken om fiskernes sosiale ordninger.

       I brevet fra Kystfiskarlaget er det hevdet at det var forutsatt at Riksrevisjonen skulle legge fram sin rapport i løpet av høsten 1993. Dette må bero på en misforståelse. Undersøkelsen vedrørende fiskernes sosiale ordninger ble opprinnelig igangsatt som en kontroll med beregning og innbetaling av produktavgift. Bakgrunnen for dette var bl a at det ble fremsatt påstander om at fiskesalgslagene ikke innbetalte produktavgiften med riktige beløp. Senere foretok Riksrevisjonen en utvidelse av undersøkelsen til å gjelde fiskernes sosiale ordninger generelt. Undersøkelsen har vært svært omfattende, og det var ikke mulig å fastsette noe endelig tidspunkt for rapporten.

       Norges Kystfiskarlag har i tiden vi arbeidet med saken flere ganger gjort henvendelser med påstander om at laget kunne dokumentere feil og misligheter i produktavgiften og i pensjonstrygden. Som svar på disse henvendelsene har vi hver gang bedt om å få oversendt den dokumentasjon Kystfiskarlaget mener å sitte inne med. Senest 13. oktober 1993 skrev vi til Kystfiskarlaget og gjorde oppmerksom på at dersom Riksrevisjonen skulle kunne legge en eventuell dokumentasjon til grunn for noe av sin saksbehandling, så måtte denne dokumentasjonen bli oversendt. Riksrevisjonen har ikke mottatt slik dokumentasjon.

       For øvrig kan vi opplyse at Riksrevisjonens rapport om forvaltningen av fiskernes sosiale ordninger vil bli oversendt Stortinget som eget dokument i løpet av inneværende stortingssesjon.