Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til: - ratifikasjon av Konvensjon om internasjonalt ansvar for skade voldt av romgjenstander, undertegnet 29. mars 1972, - tiltredelse til Konvensjon om registrering av gjenstander som er skutt ut i verdensrommet, av 12. november 1974.

1. Sammendrag

      Regjeringen ber i proposisjonen om samtykke til ratifikasjon av Romansvarskonvensjonen av 29. mars 1972 og samtykke til tiltredelse til Romregistreringskonvensjonen av 12. november 1974.

       Kopi av konvensjonene i engelsk originaltekst og oversettelse til norsk er vedlagt proposisjonen. De enkelte artikler i Romansvarskonvensjonen og Romregistreringskonvensjonen gjennomgås i henholdsvis kapittel 4 og kapittel 5 i proposisjonen. I kapittel 2 i proposisjonen er det redegjort for bakgrunnen for konvensjonene med utgangspunkt i FNs generalforsamlings erklæring av 13. desember 1963 om rettslige prinsipper for statenes virksomhet ved utforskning og bruk av verdensrommet. I kapittel 3 i proposisjonen redegjøres det for grunnen til at Norge ikke tidligere har ratifisert Romansvarskonvensjonen, og dermed heller ikke tiltrådt den tilknyttede Romregistreringskonvensjonen. I proposisjonens kapittel 6 drøftes de økonomiske og administrative konsekvenser av norsk tilslutning til de to konvensjoner. Det konkluderes med at norsk tilslutning ikke antas å innebære vesentlig økte administrative eller økonomiske byrder.

       Det vises i proposisjonen til at Romansvarskonvensjonen ble åpnet for undertegning i London, Moskva og Washington 29. mars 1972, og ble samme dag undertegnet av Norge. Konvensjonen er hittil ratifisert eller tiltrådt av 78 stater, deriblant samtlige tunge romfartsnasjoner og Danmark, Finland og Sverige. Den europeiske romfartsorganisasjon ESA og EUTELSAT er også part i konvensjonen. Den trådte i kraft 1. september 1972.

       Konvensjonen inneholder bestemmelser om ansvar for skade voldt av romgjenstander, herunder arten av de skader som medfører erstatning, størrelsen av erstatningsbeløp og løsning av tvister. Konvensjonen regulerer også de former for ansvar som påhviler to eller flere stater eller en internasjonal organisasjon som driver virksomhet i verdensrommet.

       Det opplyses i proposisjonen at grunnen til at Norge ikke tidligere har ratifisert Romansvarskonvensjonen er at det har knyttet seg en viss usikkerhet til muligheten for at det kan bli reist krav mot Norge i medhold av det subsidiære solidariske ansvaret som er instituert i konvensjonen. Dette spørsmålet må nå anses å være avklart. Dessuten er det tilkommet nye næringspolitiske hensyn i tilknytning til oppbyggingen av norsk romvirksomhet som tilsier at en fra norsk side bør slutte seg til konvensjonen.

       I proposisjonen blir det videre vist til at Romregistreringskonvensjonen ble åpnet for undertegning 14. januar 1975. Hittil er Romregistreringskonvensjonen ratifisert eller tiltrådt av 39 stater, deriblant Danmark og Sverige. ESA er også part i konvensjonen som trådte i kraft 15. september 1976.

       Romregistreringskonvensjonen pålegger de kontraherende stater å registrere utsendte romgjenstander i et nasjonalt register, samt å gi De forente nasjoners generalsekretær visse nærmere bestemte opplysninger om slike gjenstander. Konvensjonen er å anse som komplementær til Romansvarskonvensjonen.

       Norge har ikke undertegnet Romregistreringskonvensjonen. Ved en norsk ratifikasjon av Romansvarskonvensjonen vil det på grunn av den nære sammenheng mellom denne konvensjonen og Romregistreringskonvensjonen være naturlig at man fra norsk side også tiltrer den sistnevnte, og dette foreslås gjort.

2. Komiteens tilråding

   Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Stortinget gir samtykke til ratifikasjon av Konvensjon om internasjonalt ansvar for skade voldt av romgjenstander, undertegnet 29. mars 1972, og tiltredelse til Konvensjon om registrering av gjenstander som er skutt ut i verdensrommet, av 12. november 1974.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 2. februar 1995.

Haakon Blankenborg, Ragna Berget Jørgensen, Anne Enger Lahnstein,
leder. ordfører. sekretær.