7. Kap. 9. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

7.1  Tilskudd til drift av kommunale sykehus

       I statsbudsjettet ble under kap. 260 post 61 bevilget ca 17,2 mill. kroner til drift av kommunale sykehus. Bevilgningen er ment å dekke tilskudd som ikke omfattes av Sosialdepartementets funksjonstilskudd til universitetsklinikkene i Oslo. Det heter i Dok.nr.1 (1994-1995) at ingen av midlene er anvendt i 1993. Departementet har uttalt at det er uklart hvilke tjenester/funksjoner tilskuddet skal dekke, og at det er tatt kontakt med Oslo kommune med sikte på en avklaring. Riksrevisjonen gir uttrykk for at det er viktig at dette spørsmålet blir avklart snarest mulig.

       Departementet har på antegnelsen svart bl.a. at det er et arbeid på gang i departementet med å kartlegge kostnadene ved klinisk utdanning i Norge. Dette spørsmålet vil også bli tatt opp med Sosialdepartementet for å kartlegge prinsippene for, og den konkrete gjennomføring av, den fremtidige betalingsordning for bruk av ikke-statlige klinikker i Norge. Forhandlingene med Oslo kommune om innholdet av de tjenestene som staten skal betale for som ikke dekkes av funksjonstilskuddet, betalt av Sosialdepartementet, må ses i lys av det arbeid som pågår i departementet. En tar sikte på å fullføre arbeidet i tilknytning til 1996-budsjettet.

       Riksrevisjonen og departementet har ved brev hhv. 4. og 22. november 1994 til komiteen gjort oppmerksom på at det ikke er riktig at hele det bevilgede beløp på 17,2 mill. kroner er ubrukt, da 4 mill. kroner av den totale bevilgningen er blitt utbetalt direkte fra departementet som tilskudd til Stiftelsen for helsetjenesteforskning ved Sentralsykehuset i Akershus. Dette tilskuddet er ikke omtalt i St.prp. nr. 1 (1992-1993). Den del av bevilgningen, 13,2 mill. kroner, som skulle dekke Universitetet i Oslos funksjonstilskudd til drift av universitetsklinikker i Oslo, er ikke brukt. Det forholdt seg på samme måte i 1992.

       Departementet uttaler til komiteen at det for å forbedre oversikten, vil foreslå å overføre tilskuddet til Stiftlsen for helsetjenesteforskning ved Sentralsykehuset i Akershus til Universitetet i Oslo under en ny post under kapitlet for universiteter og høgskoler. Hva den øvrige del av bevilgningen angår, uttaler departementet at det er avhengig av en avtale med Oslo kommune som klart regulerer hvilke tjenester tilskuddet skal dekke, og Universitetet har på oppdrag fra departementet arbeidet med en utredning om bruken av dette universitetsklinikktilskuddet.

       Riksrevisjonen foreslår antegnelsen: « Til observasjon ».

7.1.1  Komiteens merknader

       Komiteen har registrert at det uanvendte beløpet for 1993 er kr 13.227.000, ikke kr 17.227.000 som oppgitt i Dok.nr.1.

       Komiteen har merket seg det arbeide som ifølge brev 22. november 1994 fra departementet til komiteen, pågår for å endre på situasjonen.

       Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon.