Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om tilsagn om statstilskudd til Bergen kommune til delfinansiering av driftsutgifter ved gjennomføring av det europeiske kulturbyåret.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 119 (1994-1995)
  • Kildedok: St.prp. nr. 31 (1994-95)
  • Dato: 28.03.1995
  • Utgiver: familie-, kultur- og administrasjonskomiteen

1. Innledning

   Til Stortinget.

       Kulturdepartementet fremmer i proposisjonen forslag om å søke Den europeiske union om status som europeisk kulturby for Bergen. I forbindelse med en slik søknad har Bergen kommune søkt om et statlig tilskudd til delfinansiering av byens driftsutgifter i kulturbyåret dersom byen tildeles status som europeisk kulturby. Det er søkt om et statlig tilskudd på inntil 36 mill. kroner av et driftsbudsjett i størrelsesorden 90 mill. kroner. Proposisjonen foreslår at det gis tilsagn om et slikt ekstraordinært statlig driftstilskudd. Kulturdepartementet understreker det økonomiske eneansvaret Bergen kommune ved dette påtar seg for kulturbyprosjektet, samt at statens finansielle medvirkning begrenses til omtalte 36 mill. kroner i driftsstøtte til selve kulturbyåret, år 2000 eller år 2001.

       Departementet opplyser at det kan bli aktuelt å fremme Bergens kandidatur også i neste søkerrunde (1997), dersom Den europeiske union skulle tildele en annen by enn Bergen status som europeisk kulturby i år 2000 eller 2001.

       Departementet opplyser også at de har mottatt en søknad fra Trondheim kommune om samme status for Trondheim. For en redegjørelse av de kulturelle vurderinger som ligger til grunn for valget av Bergen fremfor Trondheim, vises til proposisjonen. En søknad for begge byer samlet har ikke vært aktuelt da dette etter Regjeringens oppfatning ville svekke et norsk kandidatur.

       Proposisjonen går ikke inn på noen vurdering av mulighetene for at en norsk kandidatby vil bli valgt. Det nevnes at man ser det som ønskelig at Norge, som ikke medlem av EU, fremmer søknad for derigjennom å markere sitt forhold til resten av Europa, og sitt ønske om å delta i et bredt europeisk kulturelt samarbeid.

2. Komiteens merknader

    Komiteens fleirtal, alle unnateke representanten Thoresen, viser til at både Bergen og Trondheim hadde søkt om å bli godkjend som europeisk kulturby år 2000 eller 2001. Departementet er innstilt på at Bergen skal bli Norges kandidat, og i St.prp. nr. 31 (1994-1995), kjem dei med framlegg til Stortinget om å vedta eit driftstilskot på 36 mill. kroner.

       Fleirtalet viser til at Bergen kommune satsar sterkt på å bli kåra som kulturby. Dei har sjølv rekna med å finansiere kostnader på 225 mill. kroner for perioden 1993-1998 i tilretteleggingstiltak. Budsjettet for sjølve kulturåret er på omlag 90 mill. kroner. Ansvaret for differansen mellom 90 mill. kroner og dei 36 mill. kroner dei eventuelt får frå staten, ligg på Bergen kommune, eventuelt i samarbeid med fylket. Staten lovar ikkje noko utover desse 36 mill. kroner.

       Fleirtalet meiner det er naturleg at Noreg sender ein slik søknad, da vi er interesserte i eit europeisk kulturelt samarbeid.

       Fleirtalet finn søknadene frå Bergen og Trondheim likeverdige i kulturelt innhald og profil, men respekterer det valet som Regjeringa gjer framlegg om.

       Når det gjeld finansiering viser fleirtalet til brev frå ordføraren i Trondheim av 24. mars 1995, som inneheld ei klar utgreiing om det økonomiske opplegget for søkjarbyen Trondheim, og der konklusjonen er at « Trondheims søknad ikke står tilbake for den søknad Bergen har presentert når det gjelder de finansielle avklaringer og forventninger om statlig deltakelse ».

       Fleirtalet er difor samde i at valet av Noregs kandidat først og fremst bør gjerast på grunnlag av vurderingar omkring den enkelte av søknadens kulturelle konsept og ønskt profil på Norges kandidat.

       Komiteens medlem, representanten Geir Thoresen, støtter Bergens kandidatur som europeisk kulturby. Dette medlem mener imidlertid at dette ikke er en prioritert offentlig oppgave som skal finansieres over statsbudsjettet, men mener derimot at det ville være naturlig for Bergen kommune å samarbeide med kommunens næringsliv for å finne finansiell dekning. Dette medlem kan således ikke støtte forslaget, og vil stemme imot tilsagn om statstilskudd på 36 mill. kroner til Bergen kommune.

3. Komiteens tilråding

     Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Stortinget samtykker i at Kulturdepartementet gir tilsagn om et statstilskudd på 36 mill. kroner til Bergen kommune til delfinansiering av kommunens driftsutgifter ved gjennomføring av det europeiske kulturbyåret dersom Bergen kommune tildeles status som europeisk kulturby i år 2000 eller 2001.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 28. mars 1995.

Grethe G Fossum, Arne Haukvik, Eli Sollied Øveraas,
leder. ordfører. sekretær.