5. Nærings- og energidepartementet

5.1 Industrifondets engasjement i forbindelse med oppsetting av musicalen « Which Witch »

       I antegnelsen til statsregnskapet for 1992 stilte Riksrevisjonen spørsmål ved Industrifondets innvilgelse av et gjeldsbrevlån på 5 mill. kroner i forbindelse med oppsetting av musikalen « Which Witch » i London. Riksrevisjonen uttrykte overfor Næringsdepartementet tvil om prosjektet i særlig grad ville bidra til å oppfylle fondets formål, viste til at prosjektet hadde høy risiko og at de potensielle positive ringvirkninger for norsk næringsliv var usikre og uklare.

       Riksrevisjonen forutsatte at lånet ble tilbakebetalt i henhold til avtalen.

       Det er ikke innbetalt renter eller avdrag på lånet. Debitorene bestrider den opprinnelige avtalen pga. det økonomiske resultat av Londonoppsetningen.

       Departementet har i brev av 8. november 1994 uttalt:

       « Nærings- og energidepartementet har bedt SND om en ny statusrapport for saken. En slik redegjørelse er gitt i SNDs brev av 31.10.94. Nærings- og energidepartementet har ikke merknader til saken utover de opplysninger som fremkommer i brev fra SND. »

       Det fremgår av SNDs brev av 31. oktober 1994 til Nærings- og energidepartementet at det, på tross av gjentatte initiativ fra SNDs side, ikke har lykkes å etablere noen nedbetalingsavtale med selskapet.

       Saken står fortsatt til observasjon.

5.1.1 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet, viser til sin Innst.S.nr.90 (1993-1994) angående Riksrevisjonens konstitusjonelle antegnelser for Statsregnskapet for 1992, hvor komiteens flertall gikk inn for at denne saken fortsatt måtte stå « Til observasjon » fordi den ikke var tilfredsstillende klarlagt og fordi det var gitt bevilgninger fra industrifondet til et prosjekt som ble antatt å ligge utenfor fondets formål.

       Flertallet viser til at det som senere har hendt i denne saken - bl.a. at hverken renter eller avdrag er betalt for lånet, og at debitorene nå bestrider den opprinnelige avalen pga det økonomiske resultat av Londonoppsetningen, viser riktigheten av Stortingets beslutning om en videre forfølging av saken.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til sine generelle merknader innledningsvis.

       Saken er fortsatt uavklart, og komiteen slutter seg til at saken fortsatt står til observasjon.