1. Innledning

      I forordet til Dok.nr.1 (1991-1992) ble Stortinget orientert om at Riksrevisjonen ville sette i gang en større undersøkelse vedrørende anskaffelse og bruk av edb i statsforvaltningen.

       Målet med undersøkelsen har vært å vurdere statsforvaltningens planlegging, gjennomføring og oppfølging av anskaffelse og bruk av edb. Herunder skulle visse sider ved forvaltningens strategier, planer, forundersøkelser, anskaffelser, bruk av fellessystemer og arbeidet med evalueringer av resultatene av slike anskaffelser og bruk av edb kartlegges og vurderes.

       De problemstillinger og forhold som er med i undersøkelsen, er søkt belyst for statsforvaltningen generelt. Utvalget, som ikke er statistisk tilfeldig, omfatter 27 etater. Det har ikke vært hensikten å fokusere på den enkelte etat eller det enkelte departement, men på anskaffelse og bruk av edb i sin alminnelighet i statsforvaltningen. Delprosjektrapportene og hovedprosjektrapporten er derfor ikke relatert til noen bestemt institusjon. Undersøkelsen ble avsluttet 1. juli 1994. I tillegg til fem delprosjektrapporter er det utarbeidet en hovedprosjektrappport som sammenfatter resultatene med vurderinger, konklusjoner og forslag til tiltak.

       Hovedprosjektrapporten ble oversendt Administrasjonsdepartementet ved Riksrevisjonens brev av 5. juli 1994. I brevet ble det vist til at informasjonsteknologi - IT-strategien i staten, skal fastsette strategiske mål, retningslinjer og virkemidler for bruk av informasjonsteknologi for blant annet å sikre samordning og standardisering i statsforvaltningen. Arbeidet med IT-strategi er en viktig del av organisasjonsutviklingen. Det ble også vist til at det i rapporten konkluderes med at Administrasjonsdepartementet bør ha et overordnet ansvar på dette området for hele statsforvaltningen. På dette grunnlag ble det bedt om departementets uttalelse til de forhold som fremkommer i rapportens hovedkonklusjon og forslag til tiltak.