Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Lars Sponheim om å vurdere et tillegg til lov om svangerskapsavbrudd slik at fosterets menneskeverd og samfunnets plikt til å verne om dette kommer til uttrykk i lovens formålsparagraf.

1. Sammendrag

Det fremmes i proposisjonen forslag om å få vurdert et tillegg til lov om svangerskapsavbrudd slik at fosterets menneskeverd og samfunnets plikt til å verne om dette kommer til uttrykk i lovens formålsparagraf. Forslagsstilleren legger vekt på å få gjort en slik vurdering i forbindelse med den melding Regjeringen skal fremme for Stortinget om erfaringene med lov om svangerskapsavbrudd.

       Følgende forslag fremmes:

       « Stortinget ber Regjeringen i arbeidet med meldingen til Stortinget om erfaringene med lov om svangerskapsavbrudd vurdere et tillegg til loven slik at fosterets menneskeverd og samfunnets plikt til å verne om dette kommer til uttrykk i lovens formålsparagraf. »

2. Komiteens merknader

    Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Øye, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Nyhuus, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, viser til at i forbindelse med behandlingen av lov om medisinsk bruk av bioteknologi besluttet Stortinget 16. juni 1994 å be Regjeringen legge fram ei stortingsmelding om erfaringene med abortloven. Komiteen finner det hensiktsmessig at det framsatte forslaget vurderes i forbindelse med behandlingen av denne stortingsmeldinga.

3. Komiteens tilråding

     Komiteen har ellers ingen merknader, viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Dok.nr.8:53 (1994-1995) - forslag fra stortingsrepresentant Lars Sponheim om å vurdere et tillegg til lov om svangerskapsavbrudd slik at fosterets menneskeverd og samfunnets plikt til å verne om dette kommer til uttrykk i lovens formålsparagraf - oversendes Regjeringen og bes vurdert i den bebudede stortingsmeldinga om erfaringer med abortloven.

Oslo, i sosialkomiteen, den 4. mai 1995.

Sylvia Kristin Brustad, Mimmi Bæivi, Valgerd Svarstad Haugland,
leder. ordfører. sekretær.