Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Peter Angelsen, Unn Aarrestad, Svein Ludvigsen og Dag C. Weberg om at offentlighetsloven skal gjelde for Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND).

1. Innledning

   Til Stortinget.

       Stortingsrepresentantene Peter Angelsen, Unn Aarrestad, Svein Ludvigsen og Dag C Weberg ber Regjeringen legge fram forslag om endringer i Statens Nærings- og distriktsutviklingsfonds (SNDs) regelverk som sikrer at offentlighetsloven skal gjelde for SND i tråd med premissene i Dok.nr.8:54 (1994-1995).

       Forslagsstillerne mener det er viktig med størst mulig offentlighet i statlig forvaltning. SND forvalter betydelige midler, bevilget av Stortinget, for å fremme næringsvirksomhet. Derfor er det viktig at offentligheten har tilstrekkelig innsyn til å kunne vurdere virkningen av de bevilgede midler. Forslagsstillerne mener at når bedrifter får tildelt midler fra SND, er det riktig også i forhold til konkurrerende næringsliv at det er offentlighet om bevilgningene.

2. Komiteens merknader

    Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Elin Gudmundsen og Einar Olav Skogholt, fra Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, fra Høyre, lederen, Kristin Krohn Devold og Dag C Weberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Lars Gunnar Lie og fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, viser til Dok.nr.8:54 (1994-1995). Flertallet vil støtte det fremlagte forslaget om at offentlighetsloven skal gjelde for Statens nærings- og distriktsutviklingsfond. Flertallet vil understreke at det er vedtak om bevilgninger til aksjetegning, garantier, tilskudd og lån til enkeltbedrifter og hva investeringen gjelder det skal være offentlighet om, og ikke intern saksbehandling i SND eller bedriftsinterne forhold knyttet til bedriftenes henvendelser til SND.

       Komiteens medlem, Astrid Marie Nistad, syner til at SND er organisert som et statsforetak og underlagt lov om statsforetak. Dette medlem vil difor røyste imot forslaget.

3. Komiteens tilråding

   Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til Dok.nr.8:54 (1994-1995) og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Stortinget ber Regeringen legge fram forslag om endringer i Statens nærings- og distriktsutviklingsfonds (SNDs) regelverk som sikrer at offentlighetsloven skal gjelde for SND i tråd med premissene i Dok.nr.8:54 (1994-1995).

Oslo, i næringskomiteen, den 4. mai 1995.

Svein Ludvigsen, Reidar Johansen, William Engseth,
leder. ordfører. sekretær.