Innstilling fra Stortingets presidentskap om økonomisk støtte til restaurering av D/S Hestmanden.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 142 (1994-1995)
  • Dato: 04.05.1995
  • Utgiver: Stortingets presidentskap

1. Innledning

   Til Stortinget.

       I brev 28. mars 1995 til Presidentskapet har 11 stortingsrepresentanter fra forskjellige partier anmodet om at det i forbindelse med 50-årsmarkeringen av frigjøringen av Norge vurderes å gi støtte til restaurering av et av de skip som var aktive under annen verdenskrig og som det er mulig å bevare. I denne sammenheng nevnes særlig D/S Hestmanden og D/S Borgenes.

       Dessuten har Presidentskapet fra « Aksjonskomiteen for D/S Hestmanden » mottatt følgende brev datert 6. april 1995:

       « I forbindelse med 50-årsjubileet for vårt lands frigjøring har Agder Krigsseilerforening tatt initiativ til å reise et restaureringsfond for dampskipet Hestmanden. D/S Hestmanden ble bygget i Bergen i 1911 og er det siste skip som er igjen av Nortraships flåte fra siste krig. Fartøyet er forøvrig det eneste bevarte lasteskip som har gått i konvoyfart under to verdenskriger. D/S Hestmanden har også trafikkert kystgodsruta i omlag 30 år. Slik kom skipet til å spille en sentral rolle i gjenreisningsarbeidet etter krigen.
       Ei aksjonsgruppe i Kristiansand har satt i gang en landsomfattende innsamlingsaksjon for bevaring av D/S Hestmanden. Målet er å gjøre skipet til et flytende minnesmerke fra krigen på havet. Saken har vært forelagt Frigjøringskomiteen ved Statsministerens kontor som har gitt sin fulle tilslutning til initiativet. Også krigsseilernes organisasjoner stiller seg bak tiltaket, som støttes av en rekke kjente kultur- og samfunnspersoner, i det vi viser til appellen « Evig heder skal de ha ». Faglig råd med ansvar for restaureringen består av representanter fra bl.a. Norsk Sjøfartsmuseum, Norsk forening for Fartøyvern og Riksantikvaren. Målet er å reise et fond på 20 millioner kroner, som er det beløp Riksantikvaren har beregnet for istandsetting av skipet. Vest-Agder fylkeskommune stiller administrativ kapasitet til rådighet for aksjonen og både Fylkestinget og Kristiansand kommune har bevilget midler til fondet og sendt ut oppfordring til de øvrige fylkene og kommunene i landet om å støtte saken. Det rettes en henvendelse til landets maritime næringsliv, og for privatpersoner blir det anledning til å støtte saken gjennom kjøp av aksjonsbevis som blir lagt ut i Kreditkassens filialer over hele landet. Målet for aksjonen er å samle inn 5 millioner kroner i 1995.
       Vi søker med dette Det Norske Storting om en bevilgning på et tilsvarende beløp i år, - 5 millioner kroner - til D/S Hestmandens restaureringsfond. Vi ber også om det resterende beløp for restaureringen - 10 millioner kroner - gjerne fordelt over årene 1996 og 1997. Vi tør i denne sammenheng vise til Riksantikvaren som har erklært skipet som meget verneverdig, men som i brev til oss samtidig gjør oppmerksom på at « bevaringsprosjektet kun kan gjennomføres innen overskuelig framtid ved ekstraordinære bevilgninger og eventuelle innsamlete midler ». Riksantikvaren anser også 50-års jubileet for frigjøringen « som en formålstjenlig anledning til å lansere istandsettingen av dette maritime, krigshistoriske minnesmerket ». »

       D/S Hestmanden ligger under tak på Bredalsholmen Veteran-skipsverft i Kristiansand. Fartøyets eier er Norsk Veteranskibsklub, Oslo. Det er opplyst at klubben arbeider med å danne en stiftelse som kan overta eier- og driftsansvar for skipet.

       Det er opplyst at Riksantikvaren har gitt støtte til innsamlingsaksjonen med kr 300.000 over sitt budsjett for 1995.

       Under henvisning til D/S Hestmandens spesielle historie, og til at Riksantikvaren har erklært skipet som verneverdig, finner Presidentskapet at det i forbindelse med 50-årsjubileet for frigjøringen bør gis støtte over statsbudsjettet til restaurering av skipet, idet Presidentskapet legger til grunn at det vil bli dannet en stiftelse for overtakelse av eier- og driftsansvar for skipet.

2. Presidentskapets tilråding:

   Presidentskapet rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Stortinget samtykker i at det på statsbudsjettet for 1995 under kap. 1429 Riksantikvaren i tillegg til tidligere bevilget beløp kan utgiftsføres inntil kr 5.000.000 til restaurering av D/S Hestmanden.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 9. mai 1995.

Kirsti Kolle Grøndahl. Edvard Grimstad. Jan P Syse.
Gunnar Skaug. Magnar Sortåsløkken. Dag Jostein Fjærvoll.