Innstilling fra kommunalkomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Øystein Hedstrøm om at 5.000 gitte arbeidstillatelser for utenlandske sesongarbeidere i tidsrommet 15. mai til 31. oktober inndras.

1. Innledning

  Til Stortinget.

       I dokumentet fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen inndra de 5.000 arbeidstillatelser for utlendinger til sesongarbeid i jord- og hagebruksnæringen for sommeren 1995. »

       Dokumentet refererer forslagsstillerens spørsmål og tilleggsspørsmål til kommunal- og arbeidsministeren i spørretimen 15. mars 1995, samt de svar som ble gitt av statsråd Gunnar Berge.

       Som begrunnelse for forslaget vises det i dokumentet til at når kommunalministeren på vegne av Regjeringen vil opprettholde en kvote på 5.000 arbeidstillatelser for utlendinger, samtidig som det er 160.000 ledige, samt en rekke som lever på sosialhjelp fordi de ikke har arbeid, må Stortinget gripe inn. Det er meningsløst at ikke sosialhjelpsmottakere og dagpengemottagere, det være seg norske eller utlendinger, asylsøkere eller flyktninger, tilpliktes å ta sesongarbeid i jord- og hagebruksnæringen. Dokumentet peker på at grunnlaget for mange sosialhjelpsmottakere til å motta hjelp er at de ikke greier å livnære seg ved arbeid. Derfor må avstengning av både dagpengeordningen og sosialhjelpsordningen benyttes som et aktivt virkemiddel for å få de ledige til å påta seg arbeid i innhøstingen i jord- og hagebruksnæringen fremfor å importere arbeidskraft i en situasjon med arbeidsledighet i Norge.

2. Komiteens merknader

     Komiteen er opptatt av at de arbeidsoppgavene som finnes i det norske samfunn blir utført. Komiteen vil samtidig peke på at det i Norge i dag finnes over 100.000 mennesker uten vanlig arbeid.

       Komiteen vil også peke på det store behovet som finnes for sesongarbeidskraft innenfor enkelte næringer. Landbruket alene har om sommeren og høsten behov for omkring 20.000 sesongarbeidere, hvorav det alt vesentlige dreier seg om jordbærplukkere.

       Komiteen har merket seg at om lag 75 % av sesongarbeiderne innenfor landbruket er norske statsborgere.

3. Komiteens tilråding

     Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til Dok.nr.8:60 (1994-1995) og rår Stortinget til å treffe slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:60 (1994-1995) - Forslag fra stortingsrepresentant Øystein Hedstrøm om at 5.000 gitte arbeidstillatelser for utenlandske sesongarbeidere i tidsrommet 15. mai til 31. oktober inndras - avvises.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 15. mai 1995.

Roger Gudmundseth, Terje Riis Johansen, Ola T Lånke,
leder. ordfører. sekretær.