Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Bjørg Hope Galtung om innføring av promillegrense 0,0.

Dette dokument

1. Innledning

   Til Stortinget.

       Stortingsrepresentant Bjørg Hope Galtung har den 24. februar 1995 fremsatt følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringa vurdera innføring av promillegrense 0,0. »

       I begrunnelsen for forslaget blir det bl.a. vist til at 200.000 nordmenn hvert år kjører bil etter å ha drukket alkohol. Promillekjøring er et stort problem i trafikksikkerhetsarbeidet og trolig den største enkeltårsak til ulykker. Selv den minste målbare mengde alkohol i kroppen vil kunne påvirke kjøreferdigheten. Ved dagens promillegrense på 0,5 vil kjøreferdigheten hos enkelte avta med helt opp til 20-30 %. En promillegrense på 0,0 vil slå fast at kjøring og alkohol ikke hører sammen og vil redusere bl.a. ungdomsulykkene.

2. Komiteens merknader

    Komiteen vil minne om at Stortinget ved flere anledninger de siste årene har debattert spørsmålet om senking av promillegrensen. Et forslag om innføring av 0,0 promillegrense ble nedstemt i forbindelse med endring av straffeloven og vegtrafikkloven i 1988.

       Komiteen viser videre til behandlingen av Dok.nr.8:31 (1989-1990) der regjeringen blir bedt om å utrede forskjellige alternativer for lavere promillegrense, herunder 0,0 promillegrense. Videre viser komiteen til interpellasjonsdebatten i 1992 vedrørende spørsmålet om innføring av 0,0 promillegrense. Endelig viser komiteen til St.meld. nr. 34 (1992-1993) der det bl.a. heter:

       « På grunn av de store usikkerhetsmomentene som er knyttet til virkningen av en lavere promillegrense, er det Samferdselsdepartementets oppfatning at det vil være hensiktsmessig å avvente evalueringen av den svenske lovendringen før spørsmålet blir endelig avgjort. »

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Fremskrittspartiet, viser til at et flertall i samferdselskomiteen i Innst.S.nr.232 sluttet seg til Samferdselsdepartementets vurdering om at det er naturlig å avvente evalueringen av den svenske lovendringen før en eventuelt gjør endringer i promillelovgivningen i Norge. Flertallet tar til etterretning at den svenske evalueringen er forsinket og ikke vil foreligge før høsten 1995. Flertallet er også kjent med at Justisdepartementet vurderer å åpne for at såkalte utåndingsprøver kan erstatte blodprøver, slik det nå også er i Sverige.

       Flertallet forutsetter at Regjeringen prioriterer å etterkomme Stortingets tidligere vedtak om å legge fram en vurdering om senking av promillegrensen så snart råd er etter at den svenske evalueringsrapporten foreligger.

       Komiteens medlemmer fra Høyre mener at det i praksis ikke er mulig å håndheve en promillegrense på 0,0. Disse medlemmer vil derfor gå imot et slikt forslag dersom det blir fremsatt etter Regjeringens vurdering.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet viser til at Norge i mange år har hatt promillegrense på 0,5. Denne promillegrensen er godt innarbeidet og samsvarer godt med praksis i andre land i Europa.

       Dette medlem mener at en promillegrense på 0,0 vil være vanskelig å håndheve. Det vil være svært vanskelig for bilister å vite med sikkerhet hva som kan konsumeres av andre produkter enn de tradisjonelle alkoholholdige produktene som øl, vin og brennevin, uten å komme i konflikt med loven. Det vil også bli svært vanskelig å beregne mulighetene for å kjøre bil dagen etter at det er konsumert alkohol om kvelden. Trolig må bilistene vente til langt ut på neste dag, før det er mulig å kjøre bil med null promille. Mange vil trolig kjøre med mer promille enn den tillatte grensen i god tro, og dermed risikere straff. Respekten for lov og orden vil bli svekket. Blant annet med disse begrunnelsene foreslår dette medlem følgende:

       « Dok.nr.8:44 (1994-1995) - forslag fra stortingsrepresentant Bjørg Hope Galtung om innføring av promillegrense 0,0 - bifalles ikke. »

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

       Dok.nr.8:44 (1994-1995) - forslag fra stortingsrepresentant Bjørg Hope Galtung om innføring av promillegrense 0,0 - bifalles ikke.

4. Komiteens tilråding

      Komiteen viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Dok.nr.8:44 (1994-1995) - forslag fra stortingsrepresentant Bjørg Hope Galtung om innføring av promillegrense 0,0 - oversendes Regjeringen til utredning og uttalelse.

Oslo, i justiskomiteen den 24. mai 1995.

Lisbeth Holand, Jan Otto Fredagsvik, Olav Akselsen,
leder. ordfører. sekretær.