Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm og Carl I Hagen om å innføre visumplikt for afrikanske statsborgere ved innreise til Norge.

1. Innledning

  Til Stortinget.

       Stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm og Carl I. Hagen har den 24. april d.å. fremsatt følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen innføre visumplikt for alle afrikanske statsborgere ved innreise til Norge. »

       I begrunnelsen for forslaget vises det til at asylmyndighetene har behandlet en rekke saker hvor personer, spesielt fra østafrikanske land, ved hjelp av somaliske pass har fått innreise til Norge som asylsøkere.

       På grunn av mange falske asylsaker fra afrikanske land innførte Danmark visumplikt fra Kenya og Tanzania 1. april d.å. Fra 1. mai innførte man i Danmark visumplikt for alle landene på det afrikanske kontinent som ikke tidligere var omfattet av ordningen. Statsborgere fra disse land er allerede visumpliktige ved innreise til de fleste EU-land.

       Kilder i politiet beskriver problemet med falske asylsaker som omfattende. Det finnes flere muligheter til å skaffe seg pass fra et afrikansk land hvor sjansene er gode for å oppnå flyktningestatus pga. situasjonen i dette landet. Dette kan skje f.eks. ved hjelp av asylsøkere som allerede er i Norge, eller ved henvendelse til profesjonelle menneskesmuglere som ordner falske papirer.

2. Komiteens merknader

     Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, vil peke på at i utgangspunktet har Norge visumplikt overfor andre land, med mindre vi har inngått en avtale om visumfrihet med vedkommende land.

       Når det gjelder visumfrihet eller plikt, kan det være behov for en regjering å ta raske avgjørelser. Der er mange faktorer som må vektlegges i vurderingen, og forhold og utvikling i andre land kan endre seg raskt. Etter flertallets mening er det naturlig at avgjørelser om hvorvidt det skal inngås eller oppheves visumfrihetsavtaler tilligger Regjeringen. Likevel mener flertallet at Stortinget må kunne gi retningslinjer til Regjeringen på dette området.

       Flertallet viser til St.meld. nr. 17 (1994-1995) om flyktningpolitikk som straks skal behandles i Stortinget. Begrunnelsen for Dok.nr.8:69 reiser en debatt som naturlig hører hjemme under behandlingen av flyktningmeldingen.

       Etter dette anbefaler flertallet at Dok.nr.8:69 (1994-1995) avvises.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti mener at Stortinget i særlige tilfeller kan be Regjeringen innføre/oppheve visumplikt for enkeltland, men mener at det fremlagte forslag ikke gir tilstrekkelig grunnlag for en generell stillingtagen til visumplikten for alle land i Afrika.

       Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at mange afrikanere som ankom med falske papirer, førte til at Danmark innførte visumplikt for borgere fra Kenya og Tanzania i april og visumplikt for alle landene på det afrikanske kontinent som ikke tidligere var omfattet av ordningen fra 1. mai. Det danske innenriksministeriet mener at innføring av visumplikt overfor statsborgere i disse landene vil bidra til å redusere misbruket av det danske asylsystemet. Hovedproblemet i dag synes å være at afrikanere ofte gir seg ut for å komme fra andre land enn deres opprinnelige hjemland, spesielt Somalia, for lettere å få asyl. Disse medlemmer finner det sannsynlig at de problemene som er avdekket i Danmark også gjelder for Norge, og støtter derfor forslaget om at Norge følger opp den danske ordningen.

       Disse medlemmer viser for øvrig til argumentene i Dok.nr.8:69 (1994-1995), og tar opp følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen innføre visumplikt for alle afrikanske statsborgere ved innreise til Norge. »

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet:

       Stortinget ber Regjeringen innføre visumplikt for alle afrikanske statsborgere ved innreise til Norge.

4. Komiteens tilråding

      Komiteen viser til det som står foran og rår Stortinget til å fatte følgende

vedtak:

       Dok.nr.8:69 (1994-1995) - om forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm og Carl I. Hagen om å innføre visumplikt for afrikanske statsborgere ved innreise til Norge - avvises.

Oslo, i justiskomiteen, den 1. juni 1995.

Lisbeth Holand, Ane Sofie Tømmerås, Olav Akselsen,
leder. ordfører. sekretær.