4. Bygg- og anleggsinvesteringer

     Proposisjonen beskriver utviklingen i bygg og anleggsinvesteringer over den neste 10-års periode. For å redusere driftskostnadene i Forsvaret er det nødvendig at virksomheten samordnes og etableres på nytt, noe som vil føre til omfattende behov for bygg- og anleggsinvesteringer. I tilknytning til materiellinvesteringer ventes også et økt behov for bygg og anlegg i Sjøforsvaret, særlig i forbindelse med prosjektet Kystartilleri undervannsforsvar, men også i sammenheng med flere fartøyer. I Hæren ventes store behov for skyte- og øvingsanlegg. Overgang til nytt tjenestemønster forsterker behovet for undervisnings- og idrettsbygg og den regionale mobiliseringslagringen og samordningen av verksted- og lagerorganisasjonen vil kreve store investeringer.

       Bygg- og anleggsinvesteringene vil holdes på dagens nivå fram til ca 1998 for deretter gradvis å avta fram mot år 2003. De fleste reduksjoner i bygg og anlegg vil berøre Hærens og Sjøforsvarets krigs- og fredsorganisasjon og vil omfatte lagre, fort og verksteder. Bygningsmassen i Forsvaret ventes redusert fra dagens ca 6 mill. m2 til ca 4,5 i ca år 2003.

       Når det gjelder fellesfinansierte prosjekter er det fremdeles uklart hvorledes de nye kriterier skal fortolkes. Det er likevel på det rene at betydelige investeringer i Norge som NATO tidligere helt eller delvis har finansiert, vil falle bort. Dette gjelder investeringer hvor det er overveiende nasjonal bruk. Disse må konkurrere med andre formål innenfor forsvarsbudsjettets rammer.