Vedlegg 1: Komiteen har mottatt flg. brev fra Nærings- og energidepartementet v/statsråden, datert 31. mai 1995:

Spørsmål i forbindelse med St.prp. nr. 54 (1994-1995)

       Jeg viser til komiteens spørsmål i brev datert 30. mai 1995. Svarene nedenfor er gitt i samme rekkefølge som spørsmålene er stilt.

1. Departementet regner med at platåproduksjonen på Draugen vil bli 145.000 fat pr dag i gjennomsnitt over året. Varigheten av platåperioden antas å bli 4 år, dvs fra 1996 til 2000. Produksjonsstans for feltet antas å inntreffe 2017. Disse forutsetningene har vært benyttet i departementets økonomiske beregninger som ligger til grunn for departementets forslag til glideskalautøvelse på Draugenfeltet i St.prp. nr. 51. Det understrekes at disse forutsetningene er antagelser og at driftserfaring fra feltet kan gi opphav til endringer i disse forhold.
2. En utsettelse av beslutningen om å øke den statlige eierandelen med 8 prosentpoeng vil bety at Draugenfeltet vil produseres slik at gjennomsnittlig produksjon over året ikke overstiger 100.000 fat pr dag. I realiteten vil en utsettelse innebære en beslutning om ikke å utøve glideskala på Draugenfeltet, ettersom grunnlaget for en oppgradering av produksjonen vil forvitre både teknisk og økonomisk. Produksjonen på Draugen kan økes pr. i dag og et svært begrenset antall år fremover. Ettersom tiden går vil en produksjonsøkning være mindre og mindre aktuell fordi det tekniske potensialet for en oppgradering blir dårligere (mindre gjenværende utvinnbare ressurser og derav lavere produktivitet). Dette fører også til at økonomien i oppgraderingsprosjektet blir svekket. I henhold til konsesjonsverkets betingelser for økt statlig eierandel, kan staten øke sin eierandel i Draugenfeltet dersom produksjonen på feltet økes over 100.000 fat pr dag i gjennomsnitt over året. Dersom denne produksjonsøkningen ikke skjer nå, vil følgelig statens mulighet for utøvelse av glideskala etter hvert bortfalle.
       Alternativet til en oppgradering av produksjonen og 8 prosentpoeng glideskalautøvelse på Draugenfeltet er altså på bakgrunn av ovenstående at feltet produseres med en platåproduksjon på 99.900 fat/dag i gjennomsnitt over året og at nåværende eierandeler opprettholdes. Dette vil forlenge platåperioden med 2 år og produksjonsperioden med 4 år. Produksjonsavslutning antas i så tilfelle å bli 2021. En slik beslutning vil i følge Oljedirektoratet ikke ha betydning for hvor mye reserver som kan utvinnes fra feltet. Fysisk sett vil man således ikke tape noe olje ved å holde platåproduksjonen på 99.900 fat pr. dag i gjennomsnitt over året. Med de forutsetninger departementet har lagt til grunn i oppgraderingsalternativet vil rettighetshaverne i rimelig grad holdes skadesløse økonomisk, dersom eierandelene forblir som i dag.
       Med en forutsetning om økt statlig eierandel på 10 prosentpoeng, vil staten i følge departementets beregninger totalt sett tape om lag 4,8 milliarder 1995-kroner i nåverdi i netto inntekter dersom platåproduksjonen begrenses til 99.900 fat/dag og eierandelene forblir som i dag. Ved 8 prosentpoeng økt statlig eierandel er det grunn til å tro at tapene vil ligge i størrelsesorden 3,8 milliarder 1995-kroner. Staten vil altså tape betydelige inntekter dersom oppgraderingsprosjektet på Draugenfeltet ikke gjennomføres og statens eierandel ikke økes som planlagt. Det er i beregningene tatt hensyn til inntekter både fra SDØE og gjennom skatter.