2. Komiteens merknader

      Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Gudmundsen, Kristoffersen, og Øye, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, og medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, registrerer at det blei oppnådd enighet mellom Norsk Pensjonistforbund (NPF), Landsorganisasjonen i Norge (LO), Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) og Regjeringen i drøftingene om regulering av folketrygdens grunnbeløp.

       Avtalen mellom NPF, LO, FFO og Regjeringen fører til en økning av grunnbeløpet med 1.150 kroner fra kr 38.080 til kr 39.230 med virkning fra 1. mai 1995.

       Flertallet merker seg at inntektsutviklingen for pensjonister er i tråd med Stortingets retningslinjer for regulering av pensjonistenes inntekter.

       Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Sortåsløkken, Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, og Fremskrittspartiet, Alvheim, har merket seg at partene i forbindelse med trygdeoppgjøret har blitt enige om oppgjøret. Disse medlemmer har videre registrert at det også ved dette oppgjøret er foreslått en regulering av grunnbeløpet hvor man har gått vekk fra prinsippet om at grunnbeløpet skal avrundes til nærmeste 100 kroner.

       Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet har også merket seg at det heller ikke denne gangen er fremmet forslag om å bedre minstepensjonistenes levekår ved eksempelvis å øke særtillegget. Med forslaget om å øke grunnbeløpet med 1.150 kroner vil en enslig minstepensjonist fra 1. mai d.å. få en årsinntekt på ca 63.370 kroner. Når faste utgifter er betalt, er det ikke mye igjen til mat, klær og til annet privat forbruk.

       Disse medlemmer vil komme nærmere tilbake til dette under behandlingen av budsjettet for 1996. Videre er disse medlemmer klar over at boutgiftene kan være en stor byrde for mange med lave inntekter og forholdsvis høye boutgifter. Derfor vil en bedring av bostøtteordningen kunne være til stor hjelp.

       På denne bakgrunn vil komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vise til at Sosialistisk Venstreparti i forbindelse med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett vil fremme forslag om å øke tilskuddet til bostøtte for pensjonister over Sosialdepartementets budsjett med 40 mill. kroner.

       Videre vil dette medlem vise til at Sosialistisk Venstreparti i forbindelse med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett også kommer til å fremme forslag om å avvikle ordningen med egenandeler på hjemmesykepleie og har avsatt 35 mill. kroner til dette for budsjettåret 1995.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet tar til etterretning at det er oppnådd enighet mellom de berørte parter i årets trygdeoppgjør, og at grunnbeløpet økes med kr 1.150 fra mai 1995.

       Dette medlem tar videre til etterretning og aksepterer at en ved de årlige trygdeoppgjørene for fremtiden kun skal regulere grunnbeløpet i folketrygden, og at øvrige tilleggsytelser, eksempelvis økning av særtillegget til minstepensjonister for å bedre deres livsvilkår, må fremsettes i forbindelse med årets budsjettbehandling. Dette medlem vil allerede nå annonsere på vegne av Fremskrittspartiet at en ved årets statsbudsjettbehandling vil komme tilbake med forslag om en betydelig økning av særtillegget for å bedre minstepensjonistenes livsvilkår. Dette medlem håper i så måte at det vil være mulig å oppnå et flertall i Stortinget for nettopp å øke særtillegget for minstepensjonister.

       Komiteen har merket seg Regjeringens kommentarer vedrørende ytelser til yrkesrettet attføring. Komiteen er kjent med at mange attføringklienter har fått redusert stønad etter at stønaden ble lagt om til sjablonsatser. Dette har skapt økonomiske problemer for disse stønadsmottakerne. Komiteen vil komme tilbake til dette under behandlingen av St.meld. nr. 35 (1994-1995) Velferdsmeldingen.